От 27 г. Пр.Хр. до 476 г.Сл.Хр. Римската империя е

...
От 27 г. Пр.Хр. до 476 г.Сл.Хр. Римската империя е
Коментари Харесай

Императорите, които бяха убити

От 27 година Пр.Хр. до 476 г.Сл.Хр. Римската империя е ръководена от 77 императори. За повече от тях царуването на било дълго – 33 от тях са убити, останалите са починали в борба, а някои са се самоубили.

В идващия лист ще видите най-странните убийства на римски императори:

Валериан

Той управлявал от 253 до 259 година Валериан бил надвит и хванат при борба с персийския крал Шапур I. Според историческите сведения кралят на Персия унижил римския император и след това брутално погубен. Валериан взел участие в победната върволица на персите, само че като столче за краката на краля. След това кожата му била одрана и закачена като трофей. Смята се, че Валериан починал като заложник, което е считано за най-голямото оскърбление, сполетявало римски император. Други считат, че е погубен откакто Шапур I му излял разтопено злато в гърлото.

Йовиан

Той управлявал едвам 8 месеца от 363 до 364 година Има две версии за неговата гибел – съгласно едната той починал, откакто изпарения на въглероден окис от въглищна яма изпълнили стаята му и го задушили. Според другата версия императорът бил токсичен с гъби.

Тиберий

Император от 14 до 37 година той сякаш починал след дълго боледуване на 77-годишна възраст. Неговият племенник Калигула към този момент се смятал за император, когато Тиберий пристигнал в схващане и изискал нещо за ястие. Всички били шокирани от това възобновяване, само че един прислужник взел чаршафа на императора и го задушил до гибел.

Каракала

 Императорите, които бяха убити Снимка: REUTERS

Той управлявал от 198 до 217г. Известен е с това, че умъртвил личния си брат Гета, а булката му и всички посетители на сватбата били избити. Докато яздел към следващата борба, Каракала спрял край пътя, с цел да уринира. Личният му телохранител Юлий Марциал обаче не можал да елементарни убийството на Гета няколко дни по-рано и употребявал шанса си да отмъсти. Извадил меча си и го съсякъл с един удар.

Нерон

Управлявал от 54 до 68 година, Нерон бил прочут със своята робия и екстравагантно държание. Когато ръководството му се сгромолясало, Сенатът изпратил мъже да арестуват императора. Нерон се опитал да се самоубие, само че не съумял. Затова той принудил частния си секретар Епафродитос да го намушка. Последните думи на императора били " Какъв художник умира с мен! "

Каринус

Император от 282 до 285 година, той е считан за един от най-лошите владетели в римската история. Има няколко версии за гибелта му - в една от тях той бил погубен от един от чиновниците си, откакто е съблазнил брачната половинка му.

Това са единствено част от най-странните убийства на императори. Те са живели разблуден и разточителен живот, цялостен с доста екстравагантни инициативи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР