От 26 януари 2021 г. Министерството на здравеопазването на Турция

...
От 26 януари 2021 г. Министерството на здравеопазването на Турция
Коментари Харесай

Близо 3 млн. дози ваксини приложиха в Турция за 10 дни

От 26 януари 2021 година Министерството на здравеопазването на Турция дава информация за броя на прилаганите Covid-19 ваксини в страната с постоянно обновена карта.

Според данните, регистрирани от министерството, на 10 юни в Турция за 24 часа са били приложени 457 хиляди 454 дози ваксина против COVID-19, на Синовак или Пфайзер-Бионтек.

Докато броят на хората, които са получили първата доза, е бил съвсем 19 милиона, броят на хората, които са получили и двете дози е 13,5 милиона, което е над 16 на 100 от популацията.

От началото на юни 2021 година се вижда, че за 10 дни са приложени близо 3 милиона дози. Страната разгласи, че има потенциал да прави на ден над 1,5 млн. ваксини, само че заради липса на количества, се вършат едвам приблизително по 300 хиляди дневно.

В изказване от 22 май министърът на опазването на здравето на Турция Фахретин Коджа разгласи, че 30 милиона дози ваксини Бионтек ще бъдат приложени на 30 милиона души без да се пазят за вторите дози. Министърът изрази вяра, че всички жители над 20 години ще бъдат имунизирани през юни.

Ваксинацията на хора на възраст 45 и повече години стартира през вчерашния ден (10 юни). Министър Коджа също разгласи на 9 юни, че тези на 40 и повече години ще могат да бъдат имунизирани от идващия понеделник (14 юни).

В изказване в Туитър здравният министър разгласи, че предпочитаните групи на имунизациите са разширени.

Служители на бранша за произвеждане и дистрибуция на храни, кафенета и заведения за хранене, както и бръснари и фризьори могат да запишат среща за ваксина от петък, сподели Фаретин Коча през вчерашния ден.

Всички юристи, без значение от възрастта, също са включени в програмата за имунизацията, сподели той.

Към днешна дата Турция ползва имунизациите на Синовак и Пфайзер-Бионтек и подписа съглашение за имунизацията Спутник V, само че последните към момента не са получени в страната.

Според данните, споделени от Световната здравна организация (СЗО), 2 милиарда 154 милиона 75 хиляди 98 дози ваксини COVID-19 са приложени в целия свят към 9 юни 2021 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР