От 23 юли до 5 август Градската градина на София

...
От 23 юли до 5 август Градската градина на София
Коментари Харесай

Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга - избрано от света на всички чудати създания

От 23 юли до 5 август Градската градина на Софи я ще приюти суровия авантюристичен свят на нибелунгите, претворен в илюстрация и комикс от художника Петър Станимиров. Поредицата с роботски завършения на Чапек Първи и премеждията на симпатичната синьорина Мортина са другите два акцента от пъстрата галактика на хубавата модерна детска книга.
Изложбата ще показа определени авторски илюстрации от албумната тетралогия на ИК КИБЕА „ Пръстенът на нибелунга “, основана по либретото на Вагнер особено за възрастова публика 10+. Уникалните рисунки на Петър Станимиров зрелищно пресъздават перипетиите на героитевъв фентъзито за митичната мощ на властелина Пръстен, жлъчен света на джуджета, валкирии, богове, великани и дракони.
Ако изтеглите приложението KIBEA, ще видите огромна част от илюстрациите в триизмерна или двуизмерна проекция. Тетралогията „ Пръстенът на нибелунга “ (текст Елена Павлова) е първата основана в България книжна поредност, която приковава вниманието на младия четец благодарение на така наречен „ добавена действителност “ (augmentedreality).
Това не е всичко! В изложбата ще се телепортират симпатични посетители от други планети и светове – отскорошни любимци на дребни и огромни. Чапек Първи е лицето на нова детска поредност за роботски приключения(автор на текста: Марин Трошанов, илюстрация и комикс: Петър Станимиров и Антон Стайков) –забавна гърмяща примес от комизъм, знание и въображение в текст, илюстрация и комикс. Към компанията на робота –причудливи създания със смешни имена – се причислява синьорина Мортина, обичаната й хрътка албинос Скръбен, семейство и другари от италианската поредност за славните завършения на едно малко момиченце зомби (текст и илюстрация: Барбара Кантини).
За повторно това лято мистичният свят на античния скандинавски и старогермански епос за злодеянията на подлия Пръстен ще превземе културното пространство в паметната „ градинка пред Народния “. Наскоро,в рамките на фестивала „ Изкуството на рекламата “, изобретателни възпитаници и студенти показаха тетралогията „ Пръстенът на нибелунга “ посредством две създадени от тях игри.Техни връстници влязоха в облик и се надпреварваха да открият скрития в Градината Пръстен, а след това минаха през световете, окичили вековното Дърво на живота Игдразил, в настолната игра „ По пътя на Пръстена “.
Изложбата „ Илюстрацията и комиксът в актуалната детска книга “(23 юли – 5 август) и фестивалът навън „ Изкуството на рекламата “ в Градската градина са част от Културния календар на Столична община.
Елате близо, още по-близо и надникнете в мистичния свят на суровите нибелунги, мъдрите роботи и симпатичните зомбита!
Очакваме ви.
Куратор на изложбата: Красимира Деспотова
Предпечат: инж. Мария Симеонова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР