От 23 до 31 август 2018г. в Кобукан дожо, Сливен

...
От 23 до 31 август 2018г. в Кобукан дожо, Сливен
Коментари Харесай

Главен инструктор на Международната японска карате асоциация проведе семинар у нас

От 23 до 31 август 2018г. в Кобукан дожо, Сливен и в НСБ – Спартак, Созопол се организира интернационален квалификационен инструкторски семинар и изпит за майсторски механически степени /Дан/ под управлението на Шихан Садашиге Като /9 Дан/ - международен основен инструктор на International Japan Karate Do Association (IJKA).

Семинарът се провежда от IJKA – България с началник Шихан Лъчезар Ненов /6 Дан/, който е основен треньор и вицепрезидент на Българската Федерация Шотокан Карате-До (БФШК).

В събитието, което се осъществя със специфичната поддръжка на БФШК, взеха присъединяване основните национални и клубни инструктори на Япония, Индия, Унгария, Германия, Ирландия, Англия, Шотландия, Дания, Швеция, Македония, Албания, Русия, Латвия и България.

По време на семинара Сенсей Като разгласи измененията в структурата на организацията и новата изпитна стратегия за механически степени, а специфичен посетител на мероприятието беше президента на IJKA господин Авния Хафузи. Участниците бяха очаровани от съвършената техника, експедитивност, мощност и надзор, демонстрирани от международния вице началник инструктор – Уцуми Такато и неговият помощник – Ябуки Оята, международен първенец за 2017г.

Освен тежките механически тренировки Като Сенсей организира и няколко забавни теоретични лекции. Този семинар беше финален за двегодишното образование за първата инструкторска степен и сполучливо издържалите изпита участници получиха документ за народен инструктор клас „ Д “. Програмата в България се управлява от Сенсей Лъчезар Ненов и се състои от пет семинара годишно плюс двата семинара, които Като Сенсей персонално води в България всяка година. Сенсей Ненов е удовлетворен, че всички български участници са се показали добре и са получили документи. Предстоят още 2 цикъла на образование от по две години. Лъчезар Ненов е първият българин приключил сполучливо пет годишния курс за интернационалните инструктори Kenshusei, като сега е и капитан на същия курс, както и член на IJKA шихан-кай. Освен в България Сенсей Лъчезар Ненов постоянно преподава в Германия, Дания, Унгария, Латвия, Швейцария, а идващите му семинари ще са в интервала 25-30 септември в Ирландия и 9-12 октомври в Молдова.

Семинарът в Созопол приключи с изпит за майсторски степени, на който Антон Въндев и Ресми Бобев опазиха 5-ти Дан, Боян Петров, 4-ти Дан, Реми Бобев, 3-ти дан, Айлин Бобева, 2-ри Дан и Ива Георгиева, 1-ви дан.

За първи път Шихан Садашиге Като посещава България през 1996г. по покана на Сенсей Лъчезар Ненов /6 Дан/. Оттогава японецът води постоянно семинари на родните инстуктори и каратеки два пъти годишно. Като Шихан е прочут с технологията си за приложение на главните техники, при която и двете ръце работят по присъщ метод. Благодарение на тази технология една и съща техника може да се употребява по многочислени способи и да се приложи по едно и също време, и като отбрана от разнообразни офанзиви на разнообразни равнища, и като офанзива. Въпреки прекарания инсулт, който блокира напълно ръката му, Сенсей Като е тук в България и не стопира да тренира и образова. Според неговите думи дейния подготвителен развой след инсулта е основал нови нервни пътища, с помощта на което парализата е към този момент частична. Този прецеднет в медицината превърща Шихан Като в неповторим случай и потвърждава неговия несломим дух като занаятчия на бойното изксутво.

Повече за Шихан Садашиге Като:


Шихан Садашиге Като 9-ти Дан IJKA е роден на 22 Юли 1943г. в Кочи, Япония. Завършва Икономика в световноизвестния университет Такушоку в Токио, където тренира под управлението на Сенсей Цуяма, Каназава и Уруи. Влиянието на Сенсей Каназава е доста мощно и той печели място в Инструкторския курс на JKA (Японска Карате Асоциация). След завършването на инструкторския курс отива да преподава Карате в Германия, а през 1966г. JKA го изпраща във Англия. В качеството си на основен инструктор на JKA за Европа Като Сенсей непрекъснато пътува из целия континент, само че по отношение на търсенето на неговите указания, много постоянно се постанова да пътува и отвън Европа. С желанието да предава знанията си и с тоталната си отдаденост в преподаването Шихан Като си печели купата Инструктор на инструкторите. Той в никакъв случай не стопира да преподава и постоянно отвън Дожото може да научите от него толкоз, колкото и вътре в него. От 1996г. насам Сенсей Като постоянно посещава България и организира по два семинара годишно с нашите каратеки. Като Шихан е прочут с технологията си за приложение на главните техники, при която и двете ръце работят по присъщ метод. Благодарение на тази технология една и съща техника може да се употребява по многочислени способи и да се приложи по едно и също време, и като отбрана от разнообразни офанзиви на разнообразни равнища, и като офанзива. Така “Ката само че бункай”, който преподава Като Сенсей става жив, непрестанно изменящ се и използван против разнообразни офанзиви от разнообразни направления. Напоследък доста школи и организации отвън IJKA възприемат и ползват тази технология. Други негови разработки са дипломната му работа за 5-ти дан, известна през днешния ден като “Каназава само че бо” и поредицата от Ката за трениране на другите стойки, метода на напредване в тях и другите способи на работа на таза, краката и ходилата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР