От 2020 г. насам президентът има свой собствен дневен ред,

...
От 2020 г. насам президентът има свой собствен дневен ред,
Коментари Харесай

Геновева Петрова, ”Алфа Рисърч”: Дневният ред на президента е да не се крепи парламентарното управление

" От 2020 година насам президентът има собствен личен дневен ред, който може би има един доста забележим детайл – неналичието на какъвто и да е опит да се укрепи парламентарното ръководство. Предполагам, че сегашните дейности на президента, въпреки може би облечени в други причини, които следва да чуем, са част от този дневен ред. Партиите имат отговорността да поемат самодейността в свои ръце – нещо, което направиха с разговора, който стартира в Народно събрание незабавно след образуването му, и нещо, което е добра стъпка в посока на възобновяване на нормалността в парламентарното ръководство ", изясни тя в изявление за предаването " Преди всички ".

 

По думите й посланията, които излъчват от ПП-ДБ, не престават да са в посока на това, че няма да поддържат и вземат участие в държавно управление с ГЕРБ. Според нея обаче най-логичното в актуалната парламентарна настройка е точно двете най-големи политически сили да излъчат постоянен кабинет. Тя счита, че в границите на идващите диалози сред двете политически сили ще се опитат да стигнат до решение и да излъчат не непосредствено съдружно държавно управление, само че държавно управление, което да има поддръжката на двете сили.

 

" Обратното ще върне нещата крачка обратно – нещо, което нито ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, нито техните гласоподаватели биха приветствали ", предизвести Петрова.

Тя подсети, че болшинството от гласоподавателите преди изборите показваше безапелационна позиция, че би трябвало да бъде излъчено постоянно държавно управление. Според нея обаче и неналичието на колаборация щеше да се одобри не по-малко яростно от страна на същите гласоподаватели.

 

Геновева Петрова означи и различен значим въпрос – за политическото водачество:

" Отговорност и ангажимент на политическите водачи е да обяснят по явен метод политическите дейности, които подхващат. За момента това към момента е недостиг ".

 

Тя акцентира, че колаборацията не е оттегляне от политическите позиции. По думите ѝ няма нищо по-естествено в политическия живот – две политически обединения, които имат общи тези и позиции по значими въпроси, да работят взаимно. Това не значи, че безусловно се събират, изясни Геновева Петрова.

 

" Ако този парламент не излъчи държавно управление, няма да имат опция да гласоподава дружно по доста неща. Ако този парламент излъчи друго държавно управление, още веднъж няма да има тази опция за добра колаборация по значимите въпроси ".

 

Според нея шансът за държавно управление отвън първия и втория мандат наподобява по-малко евентуално, макар че теоретично е допустимо.

" Решението на обстановката изисква жертви, които в случай че двете огромни партии не създадат, не мисля, че на последващи избори това ще е техен позитив ", изрече мнението си още социологът.

 

" Няма съвършен вид. Въпрос на политическо решение на самата групировка е по какъв начин тъкмо ще работи ", сподели тя, само че добави, че неналичието на позиция е най-губеща.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР