От 2014 г. досега Българската агенция за инвестиции (БАИ) е

...
От 2014 г. досега Българската агенция за инвестиции (БАИ) е
Коментари Харесай

Кирил Петков пази шефа на Агенцията за инвестиции за търговията със златните паспорти

От 2014 година до момента Българската организация за вложения (БАИ) е удостоверила инвестиции на общо 981 лица от страни отвън Европейски Съюз, въз основа на които да им бъде позволено непрекъснато престояване в България и българско поданство. Това излиза наяве от отговор на питане на Дъждовни води до БАИ.

Агенцията е институцията, която подсигурява, че вложенията в акции, облигации, парцели, произвеждане и други са в размера, заявен от задграничните лица, с цел да получат на първо време позволение за престояване в България. После могат да аплайват за български паспорт, с който да се снабдят с право на безвизово пътешестване, престой и работа във всяка от 27-те страни на Европейския съюз.

Удостоверенията на БАИ за направените вложения по член 14а от Закона за българското поданство (ЗБГ) се ползват към преписките на претендентите. На организацията е отредено да управлява дали ги поддържат в законовия период, след който аплайват за поданство.

От 981-те 619 са в графата "процедура по престояване ", а останалите 362 - поданство, като в това число са и 143-има, които се възползват от правото си да аплайват като членове на семейство или съпруг/съпруга на вложител (чл.12а от ЗБГ). Прави усещане, че множеството претенденти за непрекъснато престояване - 449 от 619-те, избират да влагат в права по концесионни контракти със стойност на контракта най-малко 1 милион лв.. Едва 17 са предпочели да внесат в капитала на българско сдружение - най-малко 2 млн. лв. за план, сертифициран по Закона за поощряване на вложенията.

Най-много са кандидат-инвеститорите от Китай (169), следвани от Русия (147) и Близкия Изток - Ливан (33), Египет (31), Иран (19), Йордания (17), Ирак, Сирия (8), Йемен (7), Саудитска Арабия (8), ОАЕ (1). В листата са и представители на някогашните руски републики - Казахстан (18) и Украйна (12), както и жители на Пакистан (47), Индия (9), Виетнам (11). Малцина идват от африкански страни - по един от Гана, Конго, Чад и други

Интерес буди наличието на петима от Сейнт Китс и Невис, известна офшорна дестинация, нашумяла и около разкритията от "Панамските досиета ". Според статистика на Българска народна банка вложенията от този данъчен парадайс в България надвишават 6.4 милиона евро до предходната година.

Федерация Сейнт Китс и Невис беше в листата на приетите от България офшорни зони (юpиcдиĸции c пpeфepeнциaлeн дaнъчeн peжим пo cмиcълa нa Зaĸoнa зa ĸopпopaтивнoтo пoдoxoднo oблaгaнe), утвърждаван от министъра на финансите, само че отпадна в края на 2016 година под европейски напън. Причината - европейският черен лист на офшорните зони, от който беше извадена по-късно. А през 2020 година отпадна и от листата на Европейски Съюз на юрисдикции, които не оказват подпомагане за данъчни цели. В него обаче е Доминика, откъдето четирима са вложили, с цел да живеят в България.

Тенденцията да доминират претенденти от Русия, Китай, арабския свят е същата като в Малта и в Кипър, където 40% от "златните " паспорти са на руснаци. Срещу двете островни страни Еврокомисията образува наказателни процедури поради нарушение на правото на Европейски Съюз с продажбата на поданство против вложения. На 1 ноември м.г. Кипър приключи схемата, само че управляващите бяха подложени на критика, че не престават да обработват висящи заявки. В Малта обаче се съпротивляват, даже откакто локални медии оповестиха по какъв начин "инвеститор " от ОАЕ дошъл сутринта и след девет часа си тръгнал с паспорт.

Вижда ли се краят на схемата

Въпреки че Европейска комисия и Европарламентът подлагаха на критика "златните паспорти " като застрашаващи сигурността на Съюза поради рисковете от корупция, пране на пари и нахлуване на престъпни лица, в България ГЕРБ и Движение за права и свободи я резервираха. В началото на тази година ГЕРБ оказа помощ да бъдат утвърдени в Народното събрание измененията в Закона за българското поданство, импортирани от Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Така бе уредено чужденци да вземат българско поданство, в случай че вложат 1 милион лв. в капитала на локална компания, която работи по предпочитан план, а самите те са получили позволение за непрекъснато престояване преди минимум година.

Сега схемата е на път да бъде разрушена. Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов се разгласи за унищожаване на търговията с "инвестиционното поданство ", като за задачата предлага промени в Закона за българското поданство. Стоилов разпореди и на Държавна организация Национална сигурност (ДАНС) да ревизира поданствата, добити на това съображение през последните години.
Макар в България поданство против вложения да са получили стотина души за седем години, а не няколко хиляди, както в Кипър и Малта, световният закон "Магнитски " насочи ударите си тъкмо към тази българската процедура. Сред претекстовете за американските наказания против някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски и зам.-председателя на Националното бюро за надзор на специфичните резузнавателни средства Илко Желязков, именуван "лейтенанта на Движение за права и свободи ", беше упоменато, че от началото на 2018 година са "ръководели скица за продажба на български документи за престояване, за която се твърди, че представители на сдружения плащали подкупи на български длъжностни лица, които да подсигуряват, че техните клиенти ще получат документи за поданство неотложно, а не след заплащането на депозит от $500 000 или откакто изминат петте години за обработването на законно обосновано искане ".

Българската прокуратура заяви, че е поискала от американски управляващи информацията, на база която се основават констатациите за глобените, снети били и пояснения от тях. Изглежда, че обвиняването не бърза изключително.

По случая обаче може да спомага Стамен Янев, който оглавяваше Българската организация за вложения от януари 2015 година до юли 2020 година, когато стана заместник-министър на стопанската система. Служебният министър Кирил Петков го върна още веднъж отпред на организацията и го остави като ръководител на надзора на Българската банка за развиване.

Колко са получилите поданство против вложения?

Колко са обаче издадените от Комисията по поданството към президентската институция паспорти против вложения? По традиция тя се оглавява от вицепрезидента, който издава или отхвърля укази за поданство въз основа на оферти от Министерството на правораздаването и отчети на Комисията. Проверка на Дъждовни води в годишните отчети, оповестени от президентската институция, сподели, че за интервала 2017-2020 техният брой е общо 89. Но от януари 2012 - януари 2017, когато вицепрезидент беше Маргарита Попова, не е категорично споменат броят на лицата, получили паспорти против вложения. Те са включени в общата численост на придобили българско поданство на съображение няколко текста от ЗБГ, в това число и против вложения.

"Българското поданство е било сфера на тежки корупционни практики ", съобщи през юни по БНР зам.-министърът на правораздаването Иван Демерджиев. Време е да разберем чии ръце са позлатили "златните паспорти "./www.dw.com
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР