От 2010 година с неуспех са завършили 13 изстрелвания на

...
От 2010 година с неуспех са завършили 13 изстрелвания на
Коментари Харесай

От 2010 година с неуспех са завършили 13 изстрелвания на руски ракети-носители

От 2010 година с крах са приключили 13 изстрелвания на съветски ракети-носители, породени от щета в работата на самите ракети или на ускорителните им блокове, напомня ТАСС.

От тях осем старта бяха извършени от космодрума Байконур, три от Плесецк, по един от морската платформа в Тихия океан в границите на програмата "Морски старт " и от новия съветски космодрум Восточний.

В резултат на несполучливите стартове бяха изгубени три товарни кораба "Прогрес " и 32 спътника, измежду които 19 задгранични.

Агенция ДПА напомня, че корабите "Союз " са нещо като галактически товарен кон, приключил доста работа за повече от половин век. Той е единствената връзка с Международната галактическа станция /МКС/, откакто НАСА приключи програмата на совалките. За разлика от тях, корабът "Союз " може да се употребява единствено еднократно. Той доставя космонавти и астронавти в космоса, след което ги връща назад на Земята.

Първият полет на "Союз " през 1967 година приключи с покруса. При завръщането му в атмосферата парашутът му не се отвори и "Союз-1 " се разруши на Земята, при което почина космонавтът Владимир Комаров.

Мисията на "Союз-11 " също приключи с покруса през 1971 година, когато дефектира дюза и поради разхерметизация починаха тримата космонавти на борда.

Корабът "Союз " се състои от три елементи - обслужващ модул, орбитален модул и модул за завръщане. Орбиталният модул се употребява след скачването с МКС като "спасителна лодка " ако станцията би трябвало незабавно да бъде напусната.

Днес американският астронавт Ник Хейг и съветският космонавт Алексей Овчинин бяха извадени от спасителите от кораба "Союз МС-10 ", откакто корабът кацна спешно в Казахстан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР