От 20 до 31 март в АЕЦ Козлодуй беше проведена

...
От 20 до 31 март в АЕЦ Козлодуй беше проведена
Коментари Харесай

Мисия на МААЕ подкрепя ангажираността на АЕЦ „Козлодуй” по отношение на безопасността /снимки/

От 20 до 31 март в АЕЦ „ Козлодуй ” беше извършена техническа задача на Международната организация за атомна сила (МААЕ), която извърши обзор на вероятностния разбор на сигурността (ВАБ), равнище 1, на блокове 5 и 6 на атомната централа.
Като значим изчерпателен инструмент за оценка на риска и за възстановяване на сигурността при употребата на нуклеарни електроцентрали, вероятностният разбор на сигурността от време на време се актуализира. Предмет на самостоятелната интернационална инспекция беше последната актуализация на ВАБ, равнище 1, на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй ”, осъществена в интервала 2020 – 2022 година Анализът обгръща следните области: вътрешни събития, вътрешни пожари, вътрешни наводнения, сеизмика, всички външни събития, присъщи за площадката на АЕЦ „ Козлодуй ”, други вътрешни събития и отчитане въздействието сред блоковете при работа на цялостна мощ, ниска мощ и при спрян реактор.
Целта на задачата беше да откри, че обсегът, употребяваните данни, прилаганите модели и подходи и получените резултати във ВАБ са в сходство със стандартите за сигурност на Международната организация за атомна сила и интернационално приетите положителни практики.
В проверяващия екип участваха 6 външни специалисти от партньорски организации на МААЕ от Армения, Словакия, Унгария, Нидерландия, Хърватия, Съединени американски щати и трима представители на интернационалната организация. Те направиха обзор на документите и модела на ВАБ и обходи на индустриалната площадка. Обсъдени бяха съответни тематики от обособените области на ВАБ.
Проверката приключи на 31 март със заключително съвещание, по време на което специалистите от екипа на МААЕ показаха  отчета от задачата с резултатите от своята работа, които ще допринесат за поддържане на високото качество на ВАБ и обезпечаването на безвредната употреба на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй ”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР