От 20 април летище София има частен концесионер - фондът

...
Коментари Харесай

Концесионерът на летище София: Може да съберем всички полети на Терминал 2

От 20 април летище София има частен концесионер - фондът Meridiam, който по контракт ще го ръководи идващите 35 години. Всъщност летището се ръководи от българското сдружение " Соф кънект ", в което фондът има 99%, а австрийската строителна компания Strabag държи 1%. Консорциумът заплати на страната първична такса от 660 млн. лева от " Соф кънект ", само че поради корона рецесията получи гигантска отстъпка от страната - да не заплаща 10 години концесионни такси, а да ги преведе в края на интервала. Даването на концесия на най-големия държавен актив лиши съвсем три години, спечелилият претендент бе определен в конкуренция с още четири непознати консорциума, множеството от които предлагаха по-високо заплащане към страната и вложения.
Визитки Тиери До е създател, ръководител и основен изпълнителен шеф на фонда Meridiam - капиталова компания, профилирана в създаването, финансирането и ръководството на дълготрайни инфраструктурни планове. Управлявайки активи на стойност 10 милиарда евро, компанията има към днешна дата над 90 плана в разнообразни стадии на осъществяване. Meridiam има офиси в Париж, Ню Йорк, Торонто, Истанбул, Адис Абеба, Дакар, Люксембург, Аман и Виена. В момента Тиери е и ръководител на Асоциацията за дълготрайна инфраструктура (LTIIA), президент на " Финанси за бъдеще ", клона на парижкия Europlace, насърчаващ зелени и устойчиви финанси на интернационално равнище, основател на Партньорство за стабилно развиване и вложения (SDIP) на Световния стопански конгрес, член на Съвета за устойчиви пазари за Британската общественост към принца на Уелс. Тиери е бил член на капиталовия комитет на Европейския фонд за стратегически вложения (EFSI) към Европейска инвестиционна банка, прочут като " Юнкер ". В сдружението -концесионер на летище София, " Соф кънект ", Тиери е член на надзорния съвет. Илияна Цанова е ръководител на надзорния съвет на " Соф кънект " - българското сдружение на консорциума концесионер. Бивш заместител ръководещ шеф на Европейския фонд за стратегически вложения, по-популярен като Фонда " Юнкер ". Заместник министър-председател на Република България в две служебни държавни управления - на Марин Райков и Георги Близнашки. И в двата кабинета е и министър по ръководството на европейските средства. Работила е близо 15 години в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) в Лондон, бранш инфраструктура, където е заемала разнообразни управнически позиции.
Държавата планираше да усили таксите на летище София. Как щеше да ви се отрази?
Tиери До: Ние не сме желали промени в летищните такси, това беше независима самодейност на държавния летищен оператор. Вярваме, че в този интервал на невиждана рецесия в авиацията е значимо да запазим таксите ниски, с цел да помогнем на всички клиенти и сътрудници на летището да преминат през него. Затова за нас беше значимо да няма нарастване в този интервал. В тази връзка приветстваме решението на ГВА от 13 май, с което не приема препоръчаните по-високи летищни такси. А какво е финансовото положение на летището? T. Д.: Както знаете, в следствие от пандемията от ковид трафикът на летище София понижа с над 70%, което значи и минус 70% в приходите. Това явно води до обилни финансови загуби. Но ние сме готови за тях. Дойдохме с наши средства и обезпечено финансиране, с цел да може да покрием тази загуба и да осъществим уговорката си за вложения. Финансовите ни прогнози за тази година обрисуват загуба от десетки милиони левове. Трафикът е на рекордни ниски равнища, а разноските остават относително непрекъснати, само че както споделих, ние сме готови. Не получихте ли прекомерно дълъг период - десетгодишното отсрочване на таксите към страната? Може ли да ни дадете елементи по механизма по какъв начин може да се трансформира тази сделка?
T. Д.: Когато подписахме концесията през юли 2020 година, след първата корона вълна, светът беше с настройката, че нещата се развиват към положително, имаше положителна вероятност. Никой не предполагаше, че година по-късно коронавирусът ще продължава да е измежду нас. В контракта съществува алтернатива за предоговаряне, когато сме изправени пред съществени форсмажорни условия. Затова през октомври и ноември предходната година с държавното управление се опитахме да намерим най-хубавия компромис, с цел да спасим летището и да създадем вложенията. Необходима е финансова непоклатимост, с цел да осигурим тази основна за обществото услуга. Първо, ние се отказахме на половина от нашата предстояща контролирана възвращаемост за целия интервал на концесията и запазихме цялостния размер на първичната концесионна такса от 660 млн. лв., както и размера на вложенията. Компромисът от страна на държавното управление беше да отсрочи заплащането на годишните концесионни такси за първите 10 години. Защото няма по какъв начин да плащаш такси и да инвестираш, когато си на загуба. Решението на Европейска комисия също удостовери, че това в допълнение съглашение не съставлява държавна помощ, т.е. бюджетът на страната не е ощетен. Не единствено това, само че откогато поехме ръководството на летището през април тази година, загубата от активността на летището е за наша сметка, а не на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР