От 1999 г. до 2015 г. – цели 16 години,

...
От 1999 г. до 2015 г. – цели 16 години,
Коментари Харесай

Скандал на Острова: Софтуерен проблем съсипва живота на десетки пощенски служители

От 1999 година до 2015 година – цели 16 години, софтуерен проблем в английските пощи прекатурва живота на близо 770 души. Скандалът стана още веднъж настоящ след хитов сериал по действителна история, обвързвана с проблема.

Те са работили като мениджъри на местни пощенски офиси в градове из цялата страна. Всеки от тях е упрекнат в заграбване на средства от пощенските клонове, без действително да е направил каквото и да е закононарушение.

Те обаче са наказани, някои излежават присъди в пандиза, а трети затъват в задължения, с цел да връщат пари, които не са присвоили.

Защо този скандал стана още веднъж настоящ през миналата седмица?

Преди към 20 години в Пощенската работа на Англия стартира внедряването на нова софтуерна платформа на име Horizon. Предназначена е за отчитане. Въведена е от реномиран международен снабдител с доста положително име. Бъг в системата я кара да генерира неверни данни и да начислява несъществуващи огромни загуби.

Повечето пострадали са наказани на санкции, а близо 230 души – на затвор.

Един от наказаните е бил пощенски чиновник в клон в отдалечено малко селце, където целият оборот в никакъв случай не е надвишавал 13 000 паунда месечно. Един ден обаче се оказва, че са " изчезнали " 26 хиляди паунда за месец. Човекът е наказан на 8 месеца затвор.

Жена, служителка в градски пощенски клон, се оказва отговорна за неналичието на 14 000 паунда. Макар да не е отговорна, тя взема решение да погаси сумата, с цел да си спести неприятностите. Не съумява – изгубва работата си, изгубва дома си поради невъзможността да изплаща ипотеката си, получава присъда за няколко години в пандиза. Жената не съумява да отгледа щерка си, която все още на делото е на едвам 8 годинки.

Документиран е най-малко един случай на самоубийство на пострадал. През 2019 година Върховният съд на Англия постановява, че виновността за загубите не е човешка, а се дължи на софтуерна неточност. Решението принуждава държавното управление да направи своя инспекция по случая, само че 3 година по-късно единствено 93 от погрешно наказаните мъже и дами са с анулирани присъди.

От 2022 година тече публично следствие. Според публичния съвет, който го води, с изключение на самата неточност в ИТ системата присъдите се дължат и на това, че висши чиновници на Британските пощи и нейни юристи са се постарали никой от упрекнатите да не излезе почтен от този случай. Съветът приказва за тяхното „ уверено изпитание да завоюват делата или да принудят началниците на пощенски клонове да се признаят за отговорни “ за закононарушенията, в които са упрекнати, само че които не са направили.

Макар че за абсурда се приказва от години, той още веднъж завладя заглавията във Англия тази седмица, откакто сериал, основан на действителната история на шефа на пощенски клон Алън Бейтс, изигран от Тоби Джоунс, се трансформира в същински шлагер. 

Обществената реакция след излъчването на сериала, основан на същинска история докара до това тогавашният началник на Британските пощи Пола Венелс да се откаже от ордена „ Командир на Британската империя “, а английският министър председател Риши Сунак, да разгласи, в особено изказване, че ще вземе ограничения за анулация на неоправдателните присъди в „ един от най-големите провали в историята на правораздаването “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР