От 19 май в Австрия се отменят продължилите 6 месеца

...
От 19 май в Австрия се отменят продължилите 6 месеца
Коментари Харесай

Австрия отваря концертните и оперните зали

От 19 май в Австрия се анулират траялите 6 месеца и половина ограничавания за осъществяване на културни събития, които бяха наложени заради пандемията от Covid-19.

Оперни театри и концертни зали отварят порти за своята аудитория при съблюдаване на настоящите за момента условия: Капацитетът на салона може да бъде напълнен оптимално до 50%, а оптималният брой фенове в закрито пространство не би трябвало да надвишава 1500 души. Носенето на защитна маска е наложително през целия престой в тетъра, в това число и по време на представлението. При влизане в залата е належащо представянето на формален документ, гарантиращ, че посетителят е тестван, имунизиран или преболедувал Covid-19. Билетите за спектаклите и концертите се продават поименно и след предварителна паспортна регистрация. При културни събития навън се позволяват до 3000 фенове.

На 14 май, преди отпадането на ограничаващите ограничения, на площада пред Виенското кметство и без наличие на аудитория бяха открити " Виенските фестивални седмици ", които през 2021 година означават 70-годишен празник. За първи път фестивалът ще се организира на два стадия: първият от 3 юни до 16 юли, а вторият - от 24 август до 25 септември. В програмата са планувани общо 34 музикални, театрални и танцови продукции, в това число 12 международни министър председатели. Сред предстоящите кулминационни точки на фестивала са представянето на " Лунният Пиеро " - емблематична пиеса в творчеството на Арнолд Шьонберг, както и Симфония-кантата " Песента на земята " от Густав Малер.

От 21 до 24 май в Залцбург ще се състои обичайният музикален фестивал „ Salzburger Festspiele Pfingsten ", който се организира постоянно в интервала на католическата Петдесетница. Артистичен шеф на това събитие е италианската оперна звезда Чечилия Бартоли, а тематичното мото на фестивала тази година - " Вечният Рим " - слага фокус върху този град - знак, прочут като един от центровете на международното изкуство. Сред акцентите в програмния плакат са ораторията " Триумф на времето и истината " от Георг Фридрих Хендел, концертно осъществяване на операта " Милосърдието на Тит " от Волфганг Амадеус Моцарт, както и " Тоска " от Джакомо Пучини с присъединяване на Йонас Кауфман, Аня Хертерос и Брин Терфел под диригентството на Зубин Мета. В концепцията на изданието на фестивала тази година са включени и съпътстващи кинопрожекции с именити произведения на италианското филмовото изкуство - " Рим, открит град " с режисъор Роберто Роселини, " Акатоне " от Пиер Паоло Пазолини, " Сладък живот " от Федерико Фелини.

Виенската Щатсопер приспособява своята стратегия и възнамерява да показа в оставащите шест седмици до края на сезон 2020/2021 година шест министър председатели с наличие на аудитория. Първата от тях - " Фауст " на Гуно с присъединяване на Хуан Диего Флорес феновете имаха опция да посетят още на 19 май. Сред останалите премиерни вечери са " Коронацията на Попея " от Монтеверди на 22 май; приспособена версия за деца на операта " Севилският бръснар " от Росини на 24 май; " Кармен " от Бизе на 26 май и едно дълго чакано събитие - новата режисура на " Макбет " от Джузепе Верди на 10 юни с режисъор Бари Коски и с присъединяване на Анна Нетребко. Всички спектакли ще бъдат представяни пред 940 фенове - това е оптималния потенциал на претовареност, позволен за салона на Щатсопер съгласно настоящите сега разпореждания в Австрия.

В настоящия културен плакат на австрийската столица се открояват и няколко български участия - на 21 май в Roter Salon в центъра на Виена ще прозвучи концерт с произведения от австрийски композитори в осъществяване на изявената цигуларка Божидара Кузманова и клавирен акомпанимент на Цвета Димитрова - одобрена композиторка и пианистка в Австрия.

Също на 21 май диригентът Росен Гергов ще застане на пулта на Виенския радиоркестър ORF. Изявата е в ефира на австрийската държавна телевизия ORF и в границите на телевизионна церемония за връчване на премията „ Goldene Note 2021 ", проведена от Международната фондация за поддръжка на деца - блестящо изявени музикални гении. Сред деветте финалисти в три категории - цигулка, пиано и виолончело, е и името на родената в Пловдив 13-годишна Христина Панова, която живее в Австрия и учи цигулка в класа на проф. Дора Шварцберг в Университета за музика и театрални изкуства във Виена.

На 21 и 24 май на сцената на Виенската Щатсопер ще се състои и дълго чакания гастрол на оперната звезда Соня Йончева в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини. В партията на Каварадоси ще й партнира известния тенор Пьотр Бечала.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР