От 17 ноември Главната дирекция Надзор на пазара“ (ГД НП)

...
От 17 ноември Главната дирекция Надзор на пазара“ (ГД НП)
Коментари Харесай

В понеделник започват проверките за Безопасна Коледа 2020


От 17 ноември Главната дирекция „ Надзор на пазара “ (ГД НП) при Държавна организация за метрологичен и механически контрол ( ДАМТН ) стартира следващата национална акция „ Безопасна Коледа “ за инспекции на предлаганите на пазара по Коледа   детски играчки , електрически светлинни гирлянди и пиротехнически произведения. Кампанията се организира към този момент девета поредна година и ще продължи до 22 декември 2020г.

При инспекцията на играчки и светлинни гирлянди инспекторите ще наблюдават за съществуване на маркировка за сходство, директива за приложимост, официални и забележими несъответствия, които могат да се открият по време на инспекциите. За светлинните гирлянди ще се подчертава дали са оповестени механически параметри и указания, свързани с безвредната приложимост. Докато при детските играчки фокусът ще е ориентиран към опция за обособяване на дребни елементи или елементи, които крият риск за усвояване и задушаване при приложимост от деца под 3 годишна възраст.

В рамките на миналогодишната акция „ Безопаасна Коледа 2019 “ са били тествани общо 382 броя играчки , 379 разнообразни типове и модели светлинни гирлянди , 105 типа пиротехнически произведения от категория F1, F2, F3, F4 и театрални пиротехнически произведения от категории Т1 и Т2.

При 116 от играчки те са открити  несъответствия, като без маркировка за сходство са били 24 броя; 57 броя са били с указания за приложимост, които не подхождат по размер и наличие на направените от производителите; 91 броя играчки са били без оповестено название и адрес на виновния икономическия оператор.

Несъответствия са открити и при 169 типа и модели светлинни гирлянди. Най-често установеното противоречие е липса на данни за производител/вносител, което е  при 127 типа гирлянди. 58 типа гирлянди са били с забележими несъответствия и 51 типа артикули с били без директива за приложимост. Не са открити артикули без нанесена наложителна маркировка за сходство (CE).

При пиротехническите произведения са били открити несъответствия при 21 бр. от тестваните 105 продукта. 19 от тях са били без маркировка за сходство, при 14 продукта е открита липса на директива за приложимост на български език, а при 15 бр. пиротехнически произведения са липсвали данни за производител/вносител.

Анализът на резултатите от извършената акция в миналата 2019 година сподели, че на пазара в предпразничния интервал се популяризират несъответстващи играчки и светлинни гирлянди от невисок ценови клас, които са и с неразбираем генезис. Този разбор е съображение за осъществяване на идната акция „ Безопасна Коледа 2020 “. Нейната съществена цел е да се подсигурява сигурността на потребителите и да се запази положителното въодушевление в празничните дни.

Едновременно с „ Безопасна Коледа 2020 “, ДАМТН ще взе участие и в световна информативна акция на Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за сигурността на играчки те продавани онлайн , която ще започва на 20 ноември 2020г. Нейната цел e:

да подкрепи потребителите при вземането на осведомено решение при закупуване на детски играчки онлайн ;

да осведоми потребителите по какъв начин да реагират, в случай че са закупили рискова играчка;

да усъвършенства разбирането на бизнеса за смисъла на продажбата на безвредни играчки онлайн и за нуждата от неотложно унищожаване на рисковите играчки от продажбата.

За задачите на актуалната акция терминът „ бизнес “ включва всеки стопански оператор, участващ във веригата на доставка. Включително производители, дистрибутори, търговци на едро, търговци на дребно и онлайн платформи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР