От 17 до 21 юни включително Отделението по фтизиатрия на

...
От 17 до 21 юни включително Отделението по фтизиатрия на
Коментари Харесай

От 17 до 21 юни: Преглеждат безплатно за туберкулоза

От 17 до 21 юни в това число Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „ Свети Георги “ провежда безвъзмезден скрининг за риска от туберкулоза. Желаещите да се включат могат да го създадат без авансово записване в 5-те работни дни на идната седмица, във времето от 8.00 до 13.00 часа на адреса на Отделението по фтизиатрия -бул. „ Пещерско шосе “ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „ Свети Георги “. Допълнителна информация може да се получи на телефон 032 602 770.

Акцията в УМБАЛ „ Свети Георги “ се организира на всеки три месеца в годината като част от Националната акция за предварителна защита и надзор на туберкулозата в България, описа завеждащият Отделението по фтизиатрия доктор Веселин Давчев. Той прикани всички жители и медици, които имат пациенти със подозрения за туберкулоза, да се възползват от безплатния скрининг.

Когато има подозрение за туберкулоза, пациентите се насочват за контролни прегледи, ренгтенови фотоси и микробиологични проучвания на храчка. На огромна част от участниците в скрининга се прави туберкулинов кожен тест - прочут като „ Пробата на Манту “. С него се открива зараза с туберкулозната бактерия, изясни доктор Давчев.

Кампанията цели повишение на информираността на обществото за риска от туберкулоза и в същото време с това всеки пациент получава достъп до здравни услуги. Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза, като продължава и скринингът при рисковите контингенти.

Латентната туберкулоза минава безсимптомно и при инфектираните лица не се следят клинични, микробиологични или рентгенологични данни за съществуване на интензивно туберкулозно заболяване. Хората с латентна форма на болестта не демонстрират очевидни признаци на дейна туберкулоза и не са носители на болестта, само че могат да бъдат окачествени като непрекъснати резервоари на инфекцията. При някои от тях има нараснал риск от развиване на интензивно заболяване и те могат да станат източник на зараза.

Бързото диагностициране и съответното лекуване на болните с дейна туберкулоза са от първостепенно значение за реализиране на надзор над подлото заболяване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР