От 16 септември ще видим нова приковаваща поредица по Viasat

...
От 16 септември ще видим нова приковаваща поредица по Viasat
Коментари Харесай

Помпей: Снимка на живота в един римски град

От 16 септември ще забележим нова приковаваща поредност по Viasat History. " Помпей: В очакване на бедствието " дебютира в 21:00. Трите епизода вдъхват живот на последните 48 часа на Помпей преди бедствието отпреди 2000 години да удари и вулканичното изригване да погребе жив целия римски град.

Сериалът е воден от историка доктор Бетани Хюз (интервю с нея четете по-долу), археолога Ракша Дейв и английския публицист Джон Сърджънт, като всеки от тях изследва часовете преди детонацията на връх Везувий. Като обгръща целия опустошен град и близките местности, триото водещи влиза измежду разкопките и получава извънреден достъп до най-добре непокътнатите римски обекти. Тримата са поканени да изследват до момента недокоснати човешки остатъци, оценени със скенер, рентген и ДНК проби, и посещават самия неугаснал вулкан, разкривайки незнайни до момента загадки, скрити под пепелта към този момент повече от 2000 години.



Бетани Хюз: Помпей е изпепелил всичко толкоз бързо, че е консервирал живота



- Защо сме толкоз омагьосани с Помпей? Има толкоз доста исторически места в света, само че продължаваме да го харесваме.

Бетани Хюз: Да, тъкмо по този начин. Мисля, че има нещо съвсем вълшебно в него, защото той е доста добре консервиран. Също по този начин мисля, че сме очаровани от Помпей, тъй като вулканът е изпепелил всичко толкоз бързо, че е консервирал живота - от този на най-богатите до този на най-бедните. Така получаваме " фотография " на живота в един римски град. Също по този начин нещастието ни допира. Това ни кара да се замислим за тези мъже и дами в предишното, които са живели в едни в действителност мирни и в действителност сполучливи дни в този прелестен дребен морски град, на които внезапно се случва всичко това. Мисля, че се усещаме свързани с тях от една страна от исторически интерес, само че също по този начин и прочувствено.

- Поредицата демонстрира методът на живот на жителите на Помпей - каква е била храната им и така нататък Но това е единствено в първия епизод. Какви други заключения направихте за живота в града?

Мисля, че това, което в действителност е забавно, е какъв брой близки са техните развлечения с нашите. На тях също им е харесвало да се събират в събота вечер, да играят карти, да пият, да посещават другари, да сортират най-новите си бижута. Има нещо в намина им на живот, което ги прави доста близки до нас. Това е доста докосващо. Също по този начин, когато се случва бедствието, жителите на Помпей незабавно се събират, с цел да се опитат да решат проблемите, да помислят. Те са се събрали в театъра на града и са реагирали по метод, по който бихме работили и ние през днешния ден, в случай че сме застрашени. Мисля, че това ни свързва даже през вековете.

- В Помпей са открити предмети с корени от други култури - даже някои артефакти от Индия. Какви други култури са познавали тогава жителите на Помпей?

Римската империя е изживявала славните си дни, империя, която е направлявала една пета от популацията на света. И Помпей е бил необикновено добре обвързван както по суша, по този начин и по море. Така че, градът е бил в действителност вселенски център. Както казвате, има индийски скулптури на индийски господ. Има облекла от Индия и Шри Ланка. Има бижута и злато от Близкия изток. Мисля, че градът е бил едно доста мултикултурно и обитаемо място. Със сигурност се е носило чувство за по-широкия свят оттатък хоризонта.

- Има ли към този момент някакво умозаключение - за какво се случи изригването? Защо тези хора са останали в града и са били сюрпризирани от изригването на Везувий? Загинали са хиляди души.

Точно по този начин. И може да има и повече, тъй като 30% от града следва да бъде открит и проучен, на тези места може да има повече човешки остатъци. Мисля, че просто са живели в доста сеизмична област. Имало е трусове, за тях това не е било нещо ново. Когато Везувий избухва, вълната се движи с близо 100 км в час, приказваме за температури сред 300 и 350 градуса. Наблюдавали са се детонации в небето, никой не е могъл да избяга от това. Това е била свободната и чиста мощ на вулкана, ето за какво толкоз доста хора са починали.



Viasat History съживява историята с увличащи документални излъчвания, един пресен и съвременен взор към историята. Каналът води феновете на странствуване през времето с интелектуални и задълбочени стратегии, които по едно и също време развличат и предизвикат мозъците им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива секрети от предишното и изяснява по какъв начин то ни дефинира през днешния ден.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР