От 16 октомври 2023 г. лекарствата за диабет и антибиотиците

...
От 16 октомври 2023 г. лекарствата за диабет и антибиотиците
Коментари Харесай

От следващата седмица антибиотиците и лекарствата за диабет - само с електронни рецепти

От 16 октомври 2023 година медикаментите за диабет и антибиотиците ще се изписват от лекарите единствено по електронен път. Измененията в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули са оповестени в днешния " Държавен вестник " и влизат в действие от понеделник идната седмица.

Причините за измененията са попречване на дефицита на лекарствени артикули и справяне с антимикробната устойчивост, както и реализиране на рационална приложимост на лекарства, се посочваше в претекстовете на министъра на опазването на здравето към оферти план за промени. Друга причина за нормативните промени е водената от Министерството на здравеопазването политика по въвеждане на електронно опазване на здравето, чиято стратегическа цел е подобряването на публичното здраве, обезпечаване на достъп до медикаменти, повишение на успеваемостта и понижаване на разноските на здравните услуги.

С смяната се цели и недопускане на нерегламентирани практики, които биха довели до дефицит или неналичия на лекарствени артикули, което би заплашило живота и здравето на нуждаещите се пациенти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР