Oт 16 май до 15 юни 2022 г. ще се

...
Oт 16 май до 15 юни 2022 г. ще се
Коментари Харесай

От 16 май стопаните подават заявления за застраховане на реколтата от винено грозде

Oт 16 май до 15 юни 2022 година ще се организира банкет на заявки за даване на финансова помощ по размер „ Застраховане на реколтата “ от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш (НППЛВС) 2019 – 2023 година Бюджетът по мярката за тази година е 300 000 лева.

Допустими за финансиране са застрахователни опасности за естествени бедствия – неподходящи климатични условия (слана, стихия, градушка, замръзване, мощен или пороен дъжд, тежка суша), които унищожават повече от 30 на 100 от междинния рандеман. Загубите се пресмятат въз основата на предходния тригодишен интервал или междинното количество за три години предвид на предходния петгодишен интервал, като от него се изключва най-високата и най-ниската стойност. Към застрахователните опасности, които се финансират, са включени неподходящи климатични условия (слана, стихия, градушка, замръзване, мощен или пороен дъжд, тежка суша), загуби, породени от животни, заболявания по растенията, нашествия от вредители, както и загуби, породени от пандемии при хората.

За подкрепяне могат да аплайват гроздопроизводители – физически или юридически лица, както и групи и организации на физически или юридически лица. Преди подаването на документи в Държавна фирма „ Земеделие “ производителите би трябвало към този момент да са застраховали реколтата си в определена от тях застрахователна компания.

Допустимият оптимален размер на застрахователното обезщетение за единица повърхност, върху която се пресмята застрахователната награда, позволена за подкрепяне, се дефинира в края на месец април за всяка финансова година със заповед на министъра на земеделието. Същата се изготвя въз основа на публична статистическа информация за междинните изкупни цени на виненото грозде през предходните 3 винарски години и за получените междинни добиви от единица повърхност за същите интервали.

Образци на документите за даване на финансова помощ по размер „ Застраховане на реколтата “ са оповестени на страницата на Държавна фирма „ Земеделие “.

Документи по мярката се подават персонално или посредством упълномощено лице в централно ръководство на Държавна фирма „ Земеделие “, ул. Гусла 3, отдел „ Вино, промоционални стратегии и лицензии “ след авансово записан час на един от следните телефони: 02/81-87-504/505/512/513/514/532/604/624.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР