От 14 до 22 септември Централната банка на Руската федерация

...
От 14 до 22 септември Централната банка на Руската федерация
Коментари Харесай

Нови сътресения. Какво ще се случи с рублата след решението на ЦБ

От 14 до 22 септември Централната банка на Руската федерация ще усили съвсем десетократно продажбата на валута. Това ще задоволи потребностите на вложителите и ще поддържа курса на рублата. Те също по този начин евентуално ще покачат още веднъж главния %. Експертите обаче означават, че стягането на паричната политика няма да даде стремежи резултат и може да има негативно влияние върху бизнеса. Какви са разновидностите за развиване на обстановката?

Рокада

Финансовият регулатор сподели, че продажбата ще бъде увеличена до 150 милиарда рубли. Решението е подбудено от идното назад изкупуване на еврооблигации (облигации, деноминирани в непознати парични единици). След заплащането на 16 септември ЦБ чака нараснало търсене на валута от притежателите на скъпи бумаги. Задоволяването на потребностите на вложителите ще помогне да се избегнат съмненията в цените.

От своя страна Министерството на финансите предвижда спомагателни доходи от петрол и газ в размер на 279,12 милиарда рубли. В тази връзка те оповестиха покупка на валута и злато за 276,16 милиарда рубли в интервала от 7 септември до 5 октомври. Ежедневните транзакции ще възлизат на 13,15 милиарда рубли. Огледалните дейности на Централната банка са предопределени да изгладят съмненията от избухливото търсене на непознати пари.

Регулаторът ще организира главните продажби от 14 до 22 септември. Дневният размер ще бъде 21,4 милиарда рубли вместо авансово плануваните 2,3. Останалите средства за продан при огледални транзакции, свързани с финансирането на Фонда за национално богатство, ще бъдат отмерено продадени от 25 септември 2023 година до 31 януари 2024 година До 2025 година не се възнамеряват повече такива огромни изкупувания на еврооблигации.

Спартак Соболев, началник на отдела за проучване на капиталовата тактика в “Алфа Форекс ”, отбелязва, че настоящият пазарен баланс е преместен нагоре и валутните интервенции ще забавят последователното намаляване на рублата през втората половина на септември. Според неговите оценки спомагателното предложение на юана от Централната банка ще помогне за задържането на $ в коридора от 92,50-101,75 рубли.

Финансовият анализатор Владислав Антонов счита, че това е краткотрайна техническа мярка, ориентирана към изглаждане на краткосрочните съмнения. В дълготраен проект това няма да окаже доста въздействие върху валутния курс. В тази връзка специалистите чакат ново нарастване на главната рента на идното съвещание на Централната банка на 15 септември.

Твърд метод

Последният път процентът беше нараснал от 8,5% незабавно на 12% - също за поддържане на националната валута и понижаване на инфлацията. Според разнообразни оценки в този момент индикаторът може да бъде повишен до 15%, само че е вероятен и растеж в границите на един пункт.

Въпреки стягането на изискванията за кредитиране, размерът на кредитирането на дребно не е намалял и към момента не е допустимо да се удържи растежът на цените. Напротив, отбелязахме четвърти следващ месечен връх по разпределяне на потребителски заеми. През август техният размер надвиши 700 милиарда рубли.

Бизнесът обаче реагира извънредно мъчително на повишаването на заемите. Това мощно въздейства върху интервенциите и попречва развиването. " Бизнесът е основата на стопанската система на страната. И тя към този момент е в застой заради проблеми във финансовия сектор; целият напредък на Брутният вътрешен продукт се обезпечава от военно-промишления комплекс ", споделя финансовият анализатор Михаил Беляев. Той изяснява, че националната валута е производна на стопанската система и продължителният, пореден спад на рублата е знак за съществени проблеми, които не могат да бъдат решени посредством стягане на винтовете. Основният лихвен % въздейства върху положението на стопанската система и въздейства върху валутата. Сега обменният курс е плаващ и няма да е допустимо да се поправя благодарение на способи от 60-70-те години на предишния век. Определя се от композиция от пазарни условия, външна търговия и други фактори.

Затягането на паричната политика ще усложни в допълнение производството в страната и може да докара до понижаване на бизнес интензивността и увеличение на зависимостта от задгранични артикули. " Най-доброто решение е да се подтиква стопанската система с всички вероятни средства, в това число облекчение на паричната политика. Развитието на бизнеса ще обезпечи напредък на Брутният вътрешен продукт, а оттова и подсилване на рублата ", убеден е Беляев.

Консервативна тактика

Експертите считат, че основният залог не е единственият инструмент за въздействие. По-специално е допустимо да се вкара предписание за наложителна продажба на приходите и да се ускори контролът върху приключването на капитали, предлага Антонов. Но до момента регулаторът не е прибягвал до сходни дейности. Анализаторът разпознава няколко вероятни аргументи за тази „ колебливост “.

Страховете от увеличение на отрицателните резултати са преди всичко. Рязкото стягане на разпоредбите може да провокира суматоха измежду популацията и бизнеса. Въпреки токсичността на $ и еврото, хората ще се втурнат да купуват валута и да изтеглят капитал в чужбина в очакване на следващи забрани. Това ще нанесе още повече вреди на стопанската система.

Русия също се стреми да поддържа имиджа на отворена стопанска система и прекомерно суровите ограничавания ще подкопаят репутацията на страната като благонадежден сътрудник. Освен това несъразмерното стягане на контрола е изпълнено със сенчести схеми за приключване на капитали. В тази връзка повишението на главния % и интервенциите на валутния пазар се смятат за по-меки ограничения за контролиране на валутния курс.

Възможно е управляващите да разчитат на по-нататъшно нарастване на цените на петрола и увеличени доходи от експорт, което ще понижи бюджетния недостиг и ще понижи несъответствието сред търсенето и предлагането на валута без спомагателни ограничения.

Както и да е, към този момент съветът на ЦБРФ е да се придържаме към определения курс, което се удостоверява от изказванията на неговия началник Елвира Набиулина. На последното съвещание тя разгласи, че процентът през септември или ще остане неизменен, или ще бъде поправен нагоре, с цел да се реализира задачата за инфлация от четири %.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР