От 120 години RWE е един от най-големите източници на

...
От 120 години RWE е един от най-големите източници на
Коментари Харесай

RWE иска да се изчисти

От 120 години RWE е един от най-големите източници на въглероден диоксид в Европа. Германската комунална компания изсече съвсем цялата гора Хамбахер, която в миналото заемаше огромна повърхност в Западна Германия, с цел да добива лигнитни въглища – мръсното изкопаемо гориво, от което се създава електричество. Останалата дребна част от гората се трансформира в знак на придвижването против въглищата и е окупирано от деятели, живеещи в осемдесетина къщички, ситуирани по дърветата. Известната тийнейджърка и критичка на въглеродните излъчвания Грета Тунберг ги посети през август. RWE е атакувана даже там, където не прави активност. Перуански фермер я съди в немски съд за приноса й към климатичните промени, довели до топенето на глетчер в Андите, което заплашва да наводни неговия дом. Той загуби, само че опитът му беше покъртителен.

Битката с природозащитниците може да завърши

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Продължаваща борба на RWE с природозащитниците, които замерват чиновниците на компанията с камъни и екскременти, може скоро да завърши. Или най-малко по този начин се надява нейният изпълнителен шеф Ролф Мартин Шмиц. През септември Европейски Съюз утвърди договорката и се съгласи на замяна на активи за 43 милиарда евро сред RWE и съперника й E.ON. Това трансформира E.ON в най-големия оператор на енергийна мрежа в Европа по активи, а RWE – във втория максимален производител на офшорна вятърна сила в света и в третия максимален производител на възнобновяема сила в Европа. Оттогава Шмиц разгласи " новата RWE ", като първокласна листовка оповестява за задачата на компанията да стане въглеродно неутрална до 2040 година

Сам Ари от швейцарската банка UBS счита за обещаваща компанията RWE Renewables, която натрупа брутна оперативна облага към 1.5 милиарда евро. От 28-те членки на Европейски Съюз 18 са дали обещание да са въглеродно неутрални до 2050 година Германия разгласи, че ще спре да употребява въглища до 2038 година, и задели 40 милиарда евро, с цел да улесни прехода. Това би трябвало да усили търсенето на възобновими източници. Но същите тези ограничения, както и немската политика основават неустановеност за RWE, показва Ари.

Компенсация за енергийния преход

Компанията желае част от сумата за енергийния преход. Тя към момента ръководи три лигнитни мини, които непосредствено наемат 9900 души, а косвено поддържат още 20 хиляди работни места в региона на Рейн. Шмиц счита, че по-голямата част от трите гигавата енергийни мощности, които държавното управление възнамерява да извади от приложимост до 2023 година, ще идват точно от тези мини. Това може да коства 1.2 – 1.5 милиарда евро на гигават, което по думите му е много по-малко от 28-те милиарда евро, харчени от Германия всяка година за дотации за възобновима сила. За да показа гледната си точка, той пътува по няколко пъти в седмицата от централата на RWE в Есен до Берлин за диалози с министри.

Разрешаването на казуса с Хамбахер може да бъде изключително скъпо. Миналия октомври съд подреди прекъсване на изсичането на оставащите 200 хектара, което е една тридесета от първичната повърхност. Шмиц споделя, че гората може да бъде непокътната, само че на избрана цена. На компанията може да коства 1.5 милиарда евро да се откри опция на плануваното разширение на мината в Хамбах.

Инвеститорите остават оптимистично настроени по отношение на RWE, чиито акции нарастнаха с една трета тази година. Но Шмиц не е напълно отвън заплаха. Този месец прогнозната облага на компанията от възобновимия бизнес не доближи упованията на анализаторите. Много ще зависи какви ще са резултатите от честите пътувания до Берлин. Източници на The Economist разказват тона на полемиките като " от време на време внезапен ". От RWE споделят, че съглашението " към момента не е идно " и се надяват на такова до края на годината. С идването на зимата деятелите от Хамбахер имат същите очаквания.

2019, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР