От 12 ч. днес формацията ще изнесе протестен концерт пред

...
От 12 ч. днес формацията ще изнесе протестен концерт пред
Коментари Харесай

Детският радиохор на протест днес

От 12 ч. през днешния ден групировката ще изнесе протестен концерт пред постройката на Националното радио, изразявайки по този начин отвращение от ненадейното премахване на диригентката Венеция Караманова. Междувременно родители на деца от радиохора се оплакаха, че управлението на БНР ги пришпорва да подписват притеснителни заявления
Детският радиохор се включи в концерта за закриване на българското европредседателство в НДК. Снимка: Съюз на българските журналисти

Чрез фейсбук бе проведена и разгласена протестна акция против неочакваното освобождение без предупреждение на диригентката на Детския радиохор на БНР Венеция Караманова. Организаторите афишират, че Детският радиохор ще изнесе протестен концерт под прозорците на управлението на БНР на 20 август, понеделник, от 12 ч.

За освобождението на маестра Караманова не са били осведомени нито дребните хористи, нито родителите им. Вместо нея управлението на Детския радиохор поема назначената преди няколко месеца Теодора Димитрова. Внезапната рокада не е оставила опция за гладко предаване на традициите на този хор.

Припомня се и забележителната история на Детския радиохор, учреден през 1960-а от учен Христо Недялков (1932 – 2013), който е и негов живописен началник и основен диригент. През годините Детският радиохор разнася славата на българското хорово изкуство по целия свят.

В началото на 2018-та българското европредседателство стартира с осъществяване на химна на България от Детския радиохор в Народния спектакъл и приключи отново с негово присъединяване – в осъществяването на „ Симфонията на хилядата “ от Густав Малер в зала 1 на НДК.

Организаторите на стачката пред Националното радио канят всички, които в миналото са били част от Детския радиохор, да се причислят към тях.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР