От 1 юни размерът на социалните помощи ще се определя

...
От 1 юни размерът на социалните помощи ще се определя
Коментари Харесай

Размерът на социалните помощи няма да е обвързан с минималния доход


От 1 юни размерът на обществените помощи ще се дефинира според от линията на беднотия в страната и няма да бъде привързан с обезпечения най-малък приход, както е сега. Въвеждането на новия механизъм за обществено подкрепяне ще се реализира посредством квалифицирания от Министерството на труда и обществената политика (МТСП) план за промени в Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне, които са оповестени за публично разискване.

Новите разпореждания плануват срокът за наложителна, непрекъсната регистрация в дирекция " Бюро по труда ", преди подаване на заявление-декларация за обществени помощи да се понижи от 6 на 3 месеца.

Това ще даде опция за по-бърз достъп до обществено подкрепяне и понижаване на риска от изпадане от системата. Предвижда се времето за полагане на общественополезен труд от безработни, които получават обществени помощи, да се понижи от сегашните 14 дни по 4 часа на ден на 40 часа месечно. По този метод се дава опция за включването им в разнообразни ограничения за приемане и повишение на техните подготовка и опит, което е фактор за по-бързото им включване на пазара на труда.

С измененията се дава право, когато незает или незает член на фамилията, получаващ месечни обществени помощи, стартира работа, помощта да продължи да се изплаща за период от 3 месеца в границите на 1 година, считано от момента на сключването на трудовия контракт. Отпада ограничаването за разпределяне на месечни помощи на учащите във висшите учебни заведения, както и на възпитаници от частните учебни заведения. 

Източник:БГНЕС

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР