От 1 юни предписването и отпускането на лекарства, заплащани напълно

...
От 1 юни предписването и отпускането на лекарства, заплащани напълно
Коментари Харесай

Решено: Задължителни е-рецепти от 1 юни

От 1 юни предписването и отпущането на медикаменти, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК, ще се случва единствено посредством електронни предписания, оповестиха от Здравната каса.

Промяната е според Наредба за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 4 март 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули.

За да се обезпечи на здравноосигурените лица разпределяне на лекарства, заплащани от НЗОК, е належащо софтуерите на аптеките да бъдат обновени за осъществяване на електронни наставления, както и магистър фармацевтите да бъдат подготвени за работа с аптечните стратегии.

НЗОК предизвестява, че няма да заплаща отпуснати медикаменти по издадени на или след 1 юни 2021 година предписания на книжен притежател.

Припомняме, при започване на този месец стана ясно, че Министерство на здравеопазването отсрочва стартирането на електронните предписания за 31 май. Здравните управляващи дадоха пролонгация за болничните заведения, с цел да конфигурират нужния програмен продукт и да може хората да бъдат подготвени да боравят с него.

Предишният период за въвеждане на е-рецептите беше до края на април, само че инспекция на news.bg в аптеките в столицата сподели, че за това подготвеност имат единствено огромните вериги, до момента в който дребните и квартални аптеки не са въвели софтуера.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР