От 1 юни догодина повече хора ще попаднат в системата

...
От 1 юни догодина повече хора ще попаднат в системата
Коментари Харесай

Повече пари за социални помощи, ето с колко ги увеличават от...

От 1 юни следващата година повече хора ще попаднат в системата за обществено подкрепяне, ще се покачат и размерите на месечните помощи. Те към този момент ще се пресмятат като 25 % от линията на беднотия, а през 2024 година като 30 на 100 от прага, който годишно се актуализира, написа pariteni.bg

От десетилетия, като  база за достъп и за установяване на размерите на помощите се употребява Гарантираният най-малък приход, който ще остане в историята. Какви са признатите преди дни от Народното събрание измененията в Закона за общественото подкрепяне?

От общественото министерство пресмятат, че през 2024 година над 115 хиляди ще са хората, които ще получават месечни помощи, в този момент те са 63 хиляди, а също така, поради обвързването с линията на беднотия, която следващата година е 504 лв., се покачват и изплащаните средства.

 „ Ако през 2022 година едно лице над 65 година живее единствено и границата за достъп е била 115,5 лева, то след 1 юни тази граница ще бъде 176,4 лева, надлежно и това ще бъде размерът на месечната помощ, в случай че лицето няма приход.

Друг образец – в случай че едно лице с трайно понижена продуктивност – 70 и над 70 на 100 от границата за достъп през 2022 година, сумата е била 103,5 лева, то след влизане на закона в действие към този момент границата за достъп ще бъде 157,5 лева и надлежно размерът на получаваната помощ.

Така че, в случай че съпоставим 103 към 157 лева ще забележим това доста нарастване, като през 2024 година помощите ще бъдат още по-високи с оглед увеличената линия на беднотия за идната година и надлежно нараствания % към линията на беднотия не по-малко от 30% “, изясни заместник- министърът на труда и обществената политика Надя Клисурска пред БНР.

Приемането на измененията в закона за общественото подкрепяне беше неотложно и тъй като е заложено като условия по втория транш, който страната ни ще изиска по Планът за възобновяване и тъй като България получаваше постоянни рецензии, че няма съответни принадлежности за подкрепяне.

До юни ще се одобряват и измененията в подзаконовата нормативна база, очакван е по-облекчен достъп и по щадящи рестрикции по отношение на хора краткотрайно лишени от помощи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР