От 1 юли всички стоки с произход от трети страни,

...
От 1 юли всички стоки с произход от трети страни,
Коментари Харесай

От 1 юли всички пратки от трети страни ще са с ДДС

От 1 юли всички артикули с генезис от трети страни, импортирани от Европейски Съюз, които са обект на онлайн продажби, ще се таксуват с Данък добавена стойност без значение от тяхната стойност. Досега от данъчно облагане бяха освободени колета, които не надвишават 30 лв.. Нормата се вкарва с четири регламента на Европейски Съюз, които трансформират данъчното законодателство в електронната търговия и към този момент са въведени в българския Закон за налог върху добавената стойност от 8 декември 2020 година, написа 24 часа.

За да е по-лесно на онлайн купувачите, са планувани специфични режими, които да опростят събирането на Данък добавена стойност при импорт на колета със стойност до 150 евро.

Първото облекчение е данъкът да влиза в цената на стоката и клиентът да я заплаща непосредствено на онлайн продавача сега на покупката. Така няма да се постанова да заплаща непредвидени такси при доставката на стоките. Тази скица е използваема единствено в случай че онлайн търговецът е регистриран в системата IOSS.

Ако не е по този начин, е очакван специфичен режим за обявление и отсрочено заплащане на налога при импорт. В тези случаи Данък добавена стойност би трябвало да бъде събиран преди доставянето на стоките до клиента от пощенския оператор или куриерската компания, виновни за доставката на пратката. Данъкът се заплаща от пощенските оператори или куриерските работа на способените органи всеки месец.

“Български пощи” декларират, че ще извършват този режим, в случай че стоките са до 150 евро, не са акцизни, при тях не е събран налог още при онлайн продавача, в случай че те се позволяват за свободно обращение на територията на страната и при изискване, че получателят е данъчно незадължено лице, да вземем за пример физическо лице.

Компанията ще извърши митническите формалности вместо получателя – ще подаде митническа декларация с понижен набор от данни и ще заплати отговорностите за Данък добавена стойност за стоките в пратката. Цената на услугата е 3,90 лева и получателят на поръчаната през интернет стока ще заплати тази сума при доставката на пратката или при приемането ѝ в пощенска станция.

В случай че стоките не дават отговор по едно и също време на горепосочените условия, те би трябвало да бъдат декларирани с митническа декларация с понижен набор данни или със общоприета митническа декларация. В този случай клиентът ще бъде известен, че пратката му е арестувана за митническо оформяне.

“Български пощи” има право да подава от името на клиента митнически заявления с понижен набор от данни, а цената на услугата е 12 лева с включен Данък добавена стойност. Това се отнася до колета, чиято стойност не надвишава 150 евро, не съдържат акцизни артикули и не са обект на забрани и ограничавания.

В случай че стоките не дават отговор на тези условия, те се заявяват със общоприета митническа декларация. Компанията предлага и тази услуга, като цената е 24 лв..
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР