От 1 юли всички пенсии се увеличават с 5.7%. Същевременно

...
От 1 юли всички пенсии се увеличават с 5.7%. Същевременно
Коментари Харесай

От 1 юли се вдигат пенсиите, но и цените на тока и топлата вода

От 1 юли всички пенсии се усилват с 5.7%. Същевременно обаче нарастване има и на цените на топлата вода и на тока приблизително с 4 на 100. Като се прибави и инфлацията, действително нарастването ще се компенсира с новите по-високи цени. Единствено природният газ ще бъде по-евтин от 1 юли - с под 1 %, съобщи Българска национална телевизия.

Държавата е планувала в допълнение 277 млн. лв., за нарастване на всички пенсии от 1 юли. Така междинната пенсия у нас ще стане 386 лв.. Минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне с 12 лв., а обществената със 7 лв..

Вдига се и таванът на пенсиите до 1200 лв.. Така към 43 000 души ще получат действителните си пенсии, а други 26 000 ще останат с таван. Изплащането ще стартира след седмица.

Увеличение обаче ще има и на консуматитивите. Парното и топлата вода ще нарастнат с 4.5% приблизително. В София нарастването ще бъде 4.3 на 100, а в Пловдив – 7.4. Най-голямо покачване на цените ще има в Разград и Габрово - над 17 и над 12% надлежно. Единствено в Сливен отоплението ще поевтинее.

Очаква се Комисията за енергийно и водно контролиране да одобри и нарастване на цените на тока приблизително с 3.5%. Простата сметка демонстрира, че при приблизително ползване с две цени - дневна и нощна, сметката на битовите консуматори ще се усили с близо 3 лв. на тока и с още 7 лв. през зимата за парно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР