От 1 юли в Гърция е въведена 6-дневната работна седмица,

...
От 1 юли в Гърция е въведена 6-дневната работна седмица,
Коментари Харесай

Гърция въведе 6-дневна работна седмица

От 1 юли в Гърция е въведена 6-дневната работна седмица, което я прави и първата страна в Европейски Съюз наложила тази мярка. Промените касаят частния и обществения бранш.

След като изпревари останалите европейци във връзка с икономическия напредък, нацията, която в миналото беше в сърцето на най-тежката финансова рецесия на континента, още веднъж се опълчи на наклонността, въвеждайки 48-часова работна седмица. Мярката, жигосана като " варварска " от синдикатите, влиза в действие от понеделник.

„ Няма никакъв смисъл “, сподели Акис Сотиропулос, член на изпълнителния комитет на синдиката на държавните чиновници Adedy. „ Когато съвсем всяка друга цивилизована страна вкарва четиридневна седмица, Гърция взема решение да тръгне по противоположния път. “

Пробизнес държавното управление на министър-председателя Кириакос Мицотакис споделя, че самодейността е била нужна заради двойната заплаха от намаляващо население и дефицит на квалифицирани служащи. Преди да разгласи законодателството – част от по-широк набор от трудови закони, признати предходната година – Мицотакис разказа плануваната демографска смяна като „ тиктакаща бомба със закъснител “. Смята се, че в невиждано изселване към 500 000 най-вече млади образовани гърци са емигрирали след експлоадирането на траялата съвсем десетилетие дългова рецесия в края на 2009 година

Шестдневната скица, споделят чиновници, ще се ползва единствено за частни компании, предоставящи денонощни услуги. Съгласно удължената работна седмица чиновниците в определени промишлености и индустриални уреди ще имат опция да работят спомагателни два часа дневно или спомагателна осемчасова промяна, възнаградени с спомагателна такса от 40%, добавена към дневната заплата.

И двата избора, твърди дясноцентристкото държавно управление, ще решат казуса с това, че чиновниците не получават възнаграждение за ексклузивен труд, като в същото време ще се оправят с необятно публикувания проблем с недекларирания труд.

„ Ядрото на това законодателство е удобно за служащите, то е надълбоко насочено към растежа “, сподели Мицотакис, преди гръцкият парламент да утвърди закона. „ И това изравнява Гърция с останалата част от Европа. “

Но противоположната реакция беше гневна. В страна с съвсем никакви обичаи на инспекции на работното място, критиците настояват, че промяната в последна сметка бие гибелта на петдневната работна седмица, не на последно място тъй като разрешава на работодателите да диктуват дали се изисква шести работен ден.

За съперниците, които към този момент излязоха по улиците в символ на митинг, промяната подкопава правната отбрана и анулира от дълго време откритите права на служащите в името на гъвкавостта.

„ В реалност това беше признато от държавно управление, идеологически ангажирано с генерирането на все по-големи облаги за капитала “, сподели Сотиропулос. „ По-добрата продуктивност идва с по-добри условия на труд, по-добро качество на живот [за служителите] и това, както към този момент знаем, е към по-малко часове, не повече. “

Мярката, сподели той, стана допустима частично, тъй като синдикатите също видяха, че силата им понижава вследствие на потъналата в задължения Атина, която вкара ограничения за строги икономии в подмяна на избавителни фондове по време на финансовата рецесия в страната. Синдикатите от дълго време настояват, че изключителният труд разрешава на работодателите да се въздържат от наемането на повече личен състав.

Тестваните четиридневни седмични стратегии неведнъж демонстрират нараснали равнища на продуктивност, като откривателите приписват резултата на усъвършенствани равнища на фокус. Белгия през 2022 година законодателно даде на чиновниците законното право да разпределят работната си седмица на четири дни вместо на пет, а пилотни схеми бяха извършени в страни, в това число Обединеното кралство, Германия, Япония, Южна Африка и Канада.

Гърците към този момент работят най-дълго в Европа, полагайки приблизително 41 часа на седмица съгласно статистическата организация на Европейски Съюз Евростат, макар че изследванията също потвърждават, че получават доста по-малко възнаграждение. Лявата съпротива постоянно жигосва „ български заплати в страна с английски цени “ , потвърждавайки, че явлението единствено е влошило приключването на мозъци.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР