От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се

...
От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се
Коментари Харесай

От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се повишава с 3,4 %

От 1 юли цената на електрическата енергия за битовите консуматори се покачва с 3,4 %. За клиентите на " Електрохолд Продажби " (ЧЕЗ) изменението на крайната цена е с 2,70 %, за " ЕВН България Електроснабдяване " – с 3,47 %, за клиентите на " ЕНЕРГО-ПРО Продажби " – с 4,45 %. В тези цени са включени както цената на електрическата енергия, по този начин и цените на мрежовите услуги, оповестиха от КЕВР.

Постигнатото минимално нарастване от 3,4% е вследствие на подхванатите от Комисията регулаторни ограничения. Независимо, че енерго-преносните предприятия обявиха доста повишение на своите разноски за транспорт, Комисията откри запаси в системата, с цел да обезврежда това нарастване.

За да сведе до най-малко нарастването за битовите консуматори, КЕВР предприе три ограничения: отстранява компонентата – отговорности към обществото, усилва квотата на АЕЦ Козлодуй от 20% на 30% за новия ценови интервал 2022/2023, както и отстрани наградите за забележителна част от ВЕИ производителите, като пренасочи освободения финансов запас за понижаване на цените на битовите клиенти. Тези ограничения дават опция да бъде обезщетено нарастването на разноските за транспорт на електроразпределителните сдружения " ЕВН България Електроснабдяване ", " Електрохолд Продажби " /преди ЧЕЗ/ и ЕНЕРГО-ПРО Продажби " и на Енергийния Системен Оператор.

Като резултат на минималното нарастване от 3,4% цените на електрическата енергия за битовите консуматори в България остават най-ниските в цяла Европа. Това пази българските семействата от шоковото покачване вследствие на войната в Украйна, при което цената на електрическата енергия в битовия бранш се увеличи с 45% в останалата част на континента.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР