От 1 юли се въвеждат тол таксите, за мен няма

...
От 1 юли се въвеждат тол таксите, за мен няма
Коментари Харесай

Министър Караджов твърд: Няма мърдане, тол таксите се въвеждат в цялост от 1 юли

" От 1 юли се вкарват тол такси те, за мен няма връщане обратно ". Това отсече пред bTV министърът на Регионалното развиване и благоустройството и вицепремиер Гроздан Караджов. Така той разяснява един от главните противоречиви въпроси, които държавното управление разисква с превозвачите.

Караджов добави, че би трябвало да има решение на кабинета по въпроса. Бе безапелационен, че в случай че държавното управление реши още веднъж да отсрочва въвеждането, той ще гласоподава срещу

Вицепремиерът изясни, че става дума за въвеждане на тол такси в цялостния им обсег. В момента те са въведени, само че не важат за второкласните пътища.

" Всички коли обаче си заплащат винетка за тези пътища ", изтъкна Караджов.

Основният мотив на превозвачите бил, че в случай че се вкара тол такса за второкласните пътища, хлябът щял да нарастне с 50 ст. Караджов обаче сподели калкулации, съгласно които това не е правилно.

" По-тежкотоварния би трябвало да заплати повече. Трябва да се вдигне цената на тола и да се отиде към цялостния му обсег ", заяви Караджов. И добави, че има подобен разбор на Световната банка. " Колкото караш - толкоз плащаш. Който пътува всеки ден, да заплати повече ", изтъкна Караджов.

Той изясни, че поддръжката на пътищата коства към 1 млрд, лева годишно. " Този милиард би трябвало да може да се събере от всички ползватели. Той и сега се заплаща от налозите. Все в миналото някой би трябвало да го направи ", категоричен бе Караджов. И добави:

" Винаги ще има за нещо рецесия. Следващите 5 години все ще е рецесия. Да почнем да си подреждаме личната страна ".

Караджов разяснява и заканите на превозвачи да блокират пътища. " Блокирането на пътища е нелегално, те са публично-държавана благосъстоятелност, на всички нас. Не мога да отрека првото на митинг. Ако може в границите на закона ", каза Караджов.

Той даде да се разбере, че би трябвало да има индексация на заварените контракти с пътните строители поради инфлацията. Днес тази тематика била обсъждана от него и вицепремиера Асен Василев.

Караджов сподели, че 20% от дължимите пари, които би трябвало да бъдат изплатени на пътните строители за ремонт и поддръжка на пътищата, към този момент са изплатени. Парламентът гласоподава решение, с което би трябвало да им бъдат преведени 50%.

" Всички пътища са ужасни ", призна Караджов.

Той акцентира, че в случай че се вкара тол такса, ще стане стопански преференциално да има концесиониране и това ще спомогне за по-добри пътища.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР