От 1 юли се очаква скок на цените на тока

...
От 1 юли се очаква скок на цените на тока
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Поскъпването на тока и парното от 1 юли е неизбежно

От 1 юли се чака скок на цените на тока и парното. Прогнозата на Комисията за енергийно и водно контролиране е приблизително повишаването да бъде към 3% за страната. Като най-голямо ще бъде то за хората от западната част на страната, клиенти на ЧЕЗ. Прогнозата е от края на май.

Поскъпване се чака и в цената на парното, на другите места - с друг %. Стана ясно пък и че част от количествата ток, създадени от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток-2 “ ще бъдат включвани към този за битовите консуматори.

Снимка: btvnovinite.bg

Енергийният специалист Васко Начев съобщи в „ Тази заран “, че повишаването се постанова, тъй като този път то не визира единствено страната ни.

„ Всички знаем какво се случи предходната година, пандемията, спад в добивите на петрол и газ, а в този момент – възвръщането на стопанската система в предходни позиции е повода за повишаването “, сподели той дефинира като несериозно изказванието на омбудсмана Диана Ковачева, че скокът в цената е голословен.

По думите му няма по какъв начин да не се съобразим с повишаването на нефта и газа на международните пазари. „ В топлоенергията нямаме никакви луфтове, под екзистенциалния най-малко се върви при повишението “, посочи специалистът.

Начев уточни, че пазарът на електрическа енергия за битовите консуматори е строго контролиран и повишаването няма да се усети фрапантно, при тока за бизнеса обаче ситуацията е друго.

Относно Топлоелектрическа централа „ Марица Изток-2 “, енергийният специалист разяснява, че най-вероятно ще се търси отплата през БЕХ, тъй като в случай че цената на излъчванията се вкара в ценообразуването на електрическата енергия, то сумата в действителност ще стане непостижима.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР