От 1 юли Българската народна банка спря да изчислява пазарния

...
От 1 юли Българската народна банка спря да изчислява пазарния
Коментари Харесай

Финансовият анализатор Иван Стойков: Отпадането на СОФИБОР не доведе до сътресения

От 1 юли Българската национална банка спря да пресмята пазарния показател СОФИБОР, с който са обвързани огромна част от заемите в лв.. Още преди смяната да влезе в действие имаше опасения, че това ще даде опция за непочтено преизчисляване на лихвите или за увеличението им. 
От 2014 година банките са задължени да образуват лихвите по отпуснатите заеми посредством референтен лихвен % плюс надбавка. Именно тогава СОФИБОР стана основа за образуването на цената на заемите при към 85 % от заемите в лв.. Преди премахването му, пазарният показател се формираше чрез осреднена стойност на действителните банкови покупко-продажби, а задачата му беше да покаже колко плащат банките, с цел да си набират пари, напомня финансовият анализатор от портала " Моите пари " Иван Стойков: " Неговата основа, неговата концепция е да се употребяват междинните лихви по депозитите на банковия пазар. "
" Имаше банки, които в действителност не започнаха никакви промени, тъй като една част от тях в никакъв случай не са употребявали СОФИБОР като пазарен показател, а да вземем за пример главния лихвен % на Българска народна банка. Те продължиха да си употребяват този индикатор. Имаше други банки, които пък занапред го одобриха и с него замениха СОФИБОР ", по този начин Стойков заключи случилото се след първи юли. Какво се случи с действителната рента по заемите:
" За остарели клиенти, които са имали заем, основан на СОФИБОР, също не са настъпили промени. За нови клиенти банките, в главната си част, са си запазили лихвените равнища, които са били настоящи преди един месец и ние не следим някакво оживление - нито кой знае какъв брой в посока нагоре, нито пък в посока надолу в лихвените равнища. Нищо нетипично не се случи, което да не е особено за летните месеци, когато банките са по едва дейни. Така че това прекосяване от СОФИБОР към различен пазарен показател за момента върви гладко, без някакви разтърсвания. Вероятно някъде ще има корекции вследствие на тези промени, само че те няма да са толкова фрапиращи, че да кажем: " Тук се случи нещо по-критично или тук стана нещо толкоз трагично ".
Независимо какъв е пазарният показател, той се трансформира по отношение на протичащото се на пазара - т.е. в случай че има общо поевтиняване на ресурса, който банките притеглят - за самостоятелните клиенти това значи влогове и депозити, показателят е надолу и цената на заема е ниска. Когато обстановката се промени, без значение кой пазарен показател се употребява за изчисляването на лихвите по заемите, те ще нарастнат. 

Темата е прегледана в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР