От 1 юли България ще получава цялото договорено количество природен

...
От 1 юли България ще получава цялото договорено количество природен
Коментари Харесай

От 1 юли в България ще се доставя цялото количество азерски газ

От 1 юли България ще получава цялото контрактувано количество природен газ от Азербайджан. Това разгласи в Народното събрание министър председателят Кирил Петков. Досега се смяташе, че тези доставки зависят напълно от построяването и стартиране в употреба на газовата връзка с Гърция и се предполагаше, че по-големи количества ще могат да се транзитирата наесен.

" Както знаете, ние успяхме да договорим доста положителни цени, доста под европейско-пазарните, от Съединени американски щати, само че положителната вест през днешния ден е, че това, което до този миг бе обвързано с осъществяването на гръцката връзка, с цел да имаме доставки от азерски газ, към този момент няма да е това. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ преди връзката да бъде финализирана – още от 1 юли ", сподели обаче Петков.

По думите му това демонстрира, че има същински " порив за диверсификация ". Доставките на азерски газ са тематика на съществени обвинявания през последните седмици. Управляващите настояват, че България непринудено се е отказала от по-големи количества на по-ниска цена и това било направено от ГЕРБ. Още от началото на мандата си Петков даде да се разбере, че не желае да работи с шефа на „ Булгаргаз “, назначен по време на предходния кабинет.

Доставянето на газ, друг от съветския, се трансформира в ключва тематика, откакто Москва едностранно спря количествата за България. В сряда министър председателят съобщи, че американският полутечен газ ще се доставя у нас на цена по-ниска от тази на " Газпром ".

" Да, удостоверявам думите си - цената е по-ниска от тази, която купувахме от " Газпром ", и сегашната пазарна цена на " Газпром ", непосредствено ще бъде доставка от американска компания без медиатор. Между " Булгаргаз " и американската компания има сега подписан контракт, който дава тази доставка да бъде реалност, освен доставени, само че и вкарани в нашата енергийна система ", съобщи Петков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР