От 1 юли 2018 г. всички пенсии ще се увеличат

...
От 1 юли 2018 г. всички пенсии ще се увеличат
Коментари Харесай

От догодина увеличават помощите за едно дете с 3 лв за две деца с 5 лв

От 1 юли 2018 година всички пенсии ще се усилят с 3,8%

Налице е устойчива наклонност за увеличение на приходите на българите, като се чака тя да се резервира и през 2018 година Това разяснява министърът на труда и обществената политика Бисер Петков в изявление за предаването " Денят стартира " на Българска национална телевизия. Той показа съществени акценти от проектобюджета на страната в областта на обществената политика, който планува увеличение на редица обществени заплащания.

Министър Петков разгласи, че Министерството на труда и обществената политика предлага нов поход при погашение на фамилните помощи за деца от 2018 година Той ще усили размера на помощите и обсега на фамилиите, които ги получават, като редом с това ще разреши по-ефективно потребление на средствата.

От 2018 година се планува месечната помощ за развъждане на дете да се усили на 40 лева за фамилии с едно дете. В момента тя е 37 лева За фамилии с две деца помощта ще се увеличи от 85 лева на 90 лева, а за фамилии с три деца – от 130 лева на 135 лева Помощи в този размер ще получават семействата с до 400 лева месечен приход на човек.

За да се обезпечи поддръжка за повече родители, от 2018 година се планува да се вкара спомагателен рентабилен аршин за приемане на месечни помощи за деца и от фамилии с месечен приход на човек от 400,01 лева до 500 лева Те ще вземат 80% от цялостния размер на помощта, изясни министър Петков. Например семейство с едно дете ще получава 32 лева, а с две деца - 72 лева Така добавки ще могат да получават фамилии с приходи, близки до междинните за страната. Очаква се по този метод броят на подпомаганите семейства да се усили с към 20 000, а общият брой на децата, за които се заплащат този тип помощи да надвиши 672 000.

Подоходният аршин за приемане на еднократна помощ при бременност, еднократна помощ за първокласници и месечни помощи за развъждане на дете до 1 година се възнамерява да се усили от 400 лева на 450 лева

В плана на Закона за държавния бюджет за 2018 година е заложен и растеж на обезпечения най-малък приход, който от 2009 година е замразен на е 65 лева За следващата година се планува той да се увеличи на 75 лева, като това нарастване ще докара до растеж на разнообразни обществени заплащания. Например, месечните добавки за обществена интеграция, които се получават от над 500 000 хора с увреждания, ще се усилят с 15%. Броят на лицата и фамилиите с право на помощи за отопление се чака да стигнат 220 000.

От 2018 година за първи път е обезпечено бюджетно финансиране от над 68 млн. лева за обществени и персонални асистенти и домашни помощници за над 24 000 хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами. По този метод ще се обезпечи работа на над 16 000 обществени асистенти. Така ще се обезпечи резистентност на финансирането на тези услуги, които до момента бяха финансирани главно по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", сподели министър Петков.

Той добави, че от 1 юли 2018 година всички пенсии ще се усилят с 3,8%. Със същия размер ще нарасне и минималната пенсия.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР