От 1 януари минималната работна заплата да скочи със 120

...
От 1 януари минималната работна заплата да скочи със 120
Коментари Харесай

КНСБ: От 1 януари минималната заплата трябва да се повиши със 120 лева и да стане 760

От 1 януари минималната работна заплата да скочи със 120 лева до 760, оферират синдикатите, и това да докара до растеж с 12% на междинната работна заплата в страната. Според тях единствено по този начин може да се отговори на набиращата скорост инфлация.
" Нашата цел е да реализираме съответствие на минималната към междинната заплата 50%, само че това би трябвало да се случи преди да влезем в Еврозоната. В момента то е 43% и с цел да пораства нагоре би трябвало да има растеж ", изясни икономическият специалист от КНСБ Любослав Костов.

На този стадий обаче служебното държавно управление няма отговор дали това може да се случи.

" Този растеж би трябвало да бъде съгласуван от една страна с растеж на стопанската система, който сега е към 9,9% и въпреки това, с растежа на междинната работна заплата. Трябва да се откри вид, които да е допустим и за компаниите, тъй като и при тях има повишение на разноските ", уточни зам.-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев.

Специалистите са обезпокоени и от идното повишаване на тока, което ще повлече след себе си и по-високи цени на артикули и услуги.

От КНСБ считат, че цените в потребителската кошница ще набъбнат с към 5% през последното тримесечие, на първо място поради повишаването на индустриалния ток. Това е над прогнозата на Българска народна банка за 3,5% инфлация в края на годината. Не са изключени и банкрути на ВиК сдруженията в страната.

" Ако през днешния ден цената на тока е от порядъка на 300 лева за MWh в разхода на водоснабдителните предприятия, като цена на електрическата енергия се признават 70 лева 70 лева приета цена, а те заплащат 300 лева, тъй като никой снабдител на ток няма да достави на водоснабдително дружество ток на такава цена, каквато му е признал КЕВР ", разяснява ръководителят на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

По мнението на специалистите единствено две от ВиК сдруженията – в София и в Бургас, могат да се оправят с рекордния растеж на цената на електрическата енергия за бизнеса. Останалите 50 са действително застрашени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР