От 1 януари минималната пенсия се увеличава от 250 на

...
От 1 януари минималната пенсия се увеличава от 250 на
Коментари Харесай

Минимум 300 лева пенсия от Нова година, максимум 1440


От 1 януари минималната пенсия се усилва от 250 на 300 лв., а оптималната става 1440 лв., вместо сегашните 1200. 

Пенсиите ще бъдат увеличени с 5% по швейцарското предписание от 1 юли. Това планува проектобюджетът на Държавното публично обезпечаване за следващата година, с който стратегия „ Хоризонт “ на бНР разполага. Документът ще се разисква на 20-и октомври на съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт. 

Според проектобюджета на Държавното публично обезпечаване за следващата година се планува нарастване на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица от 610 лева на 650 лева, колкото ще бъде и минималната работна заплата през 2021 г. 

Запазва се минималният застрахователен приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители - на 420 лева, както и оптималният застрахователен приход за всички обезпечени лица - на 3000 лева. 

Според проектобюджета на ДОО процентът за всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула се резервира на достигнато през 2019 година равнище от 1.2 на 100.

През първите три месеца на 2021 година е планувано да продължи изплащането на спомагателните суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лева. 

Увеличава се минималният дневен размер на компенсацията за безработица - на 12 лева, а оптималният дневен размер се резервира в размер на 74.29 лева. 

Запазва се интервалът на погашение на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и размерът на компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст - 380 лева. 

Запазва се режимът на погашение на паричните компенсации за краткотрайна нетрудоспособност - първите три дни се изплащат от работодателя, а от четвърти ден - от държавното публично обезпечаване. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР