От 1 януари хартиените ваучери за храна стават електронни. Ще

...
От 1 януари хартиените ваучери за храна стават електронни. Ще
Коментари Харесай

Ще важат ли хартиените ваучери догодина

От 1 януари хартиените ваучери за храна стават електронни. Ще има временен интервал от шест месеца - до 1 юли следващата година, през който ще работят по едно и също време както ваучерите на хартия, по този начин тези на електронен притежател.
 
" Дигитализацията на ваучерите за храна беше много дълго чакана от работодателите и потребителите, защото след пандемията доста от чиновниците не престават частично да работят от у дома или от разстояние. Самото даване на хартия беше затруднено заради това. Освен това, въпреки всичко сме в XXI век. Потребителите към този момент са привикнали с разплащанията с карта. Навлизат от ден на ден мобилните и безконтактните разплащания ", разяснява пред БНР Таня Обущарова, основен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.
 
Дигитализацията ще улесни потребителите и ще усъвършенства неведнъж потребителско преживяване с потреблението на актуален съвременен инструмент, който може да е във тип на карта, само че и напълно виртуален като приложение.
 
" Ще има опция ваучерът да бъде на физически притежател, т.е. на карта, или напълно виртуален, в някакво мобилно приложение. Това ще зависи към този момент от избора, от желанията на всеки съответен шеф. България е последната страна в Европейски Съюз, в която това се случва. "
 
Електронният ваучер ще може да се употребява отчасти, даже за минимална покупка. Сега сумата, посочена на хартиения ваучер, би трябвало да бъде изразходена напълно, тъй като в комерсиалните обекти не се връща ресто.

Ще теглим ли пари с ваучерите за храна

" Това ще е едно от главните преимущества на електронните ваучери - потребителите ще могат да ги употребяват за съответна сума, за съответна покупка. Ще може да пазарувате както за по-малки суми - за кафе, закуска, по този начин и за по-големи суми, само че няма да би трябвало да употребявате кръгла сума, както беше до момента. Както и до момента, от ваучерите за храна няма да могат да се теглят средства в брой и да се връща ресто на касата. "
 
 istock istock
В България системата съществува от към 20 години и е строго контролирана от Министерството на финансите (МФ) и Националната организация за приходите (НАП). Всяка година с държавния бюджет се дефинира годишна квота за ваучерите за храна, която контролира и размера на пазара. Тази година тя е 1,4 милиарда лв. - т.е. до този размер могат да бъдат издавани ваучери за храна. Освободени от облагане с налог са до 200 лв. месечно на служащ.
 
" По принцип нарастването зависи както от опциите на работодателите, по този начин и от държавния бюджет, точно поради тази квота. Постепенно в последните години тази сума набъбна доста. Спрямо покупателната дарба на потребителите и растящата към момента инфлация при храните - може би може да се чака в идващите години тази сумата от 200 лв. за самостоятелен консуматор да се промени, да нарасне. ", счита Обущарова.
 
Ваучерите ще могат да се употребяват в магазините, където има ПОС терминал или в онлайн магазин за хранителни артикули.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР