От 1 януари 2023 г. влиза в сила предложението, което

...
От 1 януари 2023 г. влиза в сила предложението, което
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Ползите от дерогацията трябва да са за потребителите в България

" От 1 януари 2023 година влиза в действие предлагането, което направихме от " Демократична България ", данъчно-акцизните хранилища да афишират пред Агенция " Митници " свободните потенциали на дневна база и това да води до повече търговия и повече импорт, тъй като е транспарантно и обществено. Дори в отчетите на Комисия за защита на конкуренцията е посочено като първата мярка, която би трябвало да се предприеме в бранш " Горива ". Всичко останало са единствено оферти. Следващият значим въпрос е какво ще вършим след 5 декември, когато влиза в действие дерогацията на Европейска комисия за импорт на съветски нефт за несъмнено време ". Това съобщи пред депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров, ръководител на икономическата комисия в Народното събрание.

Той добави, че е поскал документално мнение от Европейска комисия за същността на тази дерогация, което да бъде получено посредством Министерството на енергетиката: " За мен това значи, че има териториална отстъпка България да внася съветски нефт и изгодите да бъдат за българските консуматори, което по моята логичност значи, че това изключва експорт на тези артикули. Какъв е смисълът да има изключение за избрани страни в Европейски Съюз от възбраната да се внася съветски нефт, в случай че по-късно продуктите от него могат да се изнасят на всички места.... Затова желая да видя мнението на Европейска комисия в документ - черно на бяло ".

Според Димитров предлагането на ГЕРБ на всеки зареден литър гориво 1 лев да се връща във Фонда за енергийна сигурност, а по-късно сумата да се разпределя към бензиностанциите, които да понижават крайната цена за потребителите, може да има противоположен резултат: " Ако обложиш с спомагателен налог от 1 лев продажбите на петролни артикули, това дали няма да докара до по-високи цени на бензина и дизела? Това е проблем, тъй като, в случай че резултатът от тяхната мярка е по-високи цени, то е безсмислено да се прави ".

По думите на депутата от Демократична България ползата на българските консуматори е да бъдат оптимално ниски цените на горивата, само че не са: " Това, че вид " Уралс " е доста по-евтин, не докара до по-ниски цени на бензина и на дизела в България досега ". Димитров изрече мнение, че е допустимо и България, както към този момент са създали Италия и Германия, да сложи под специфичен контрол рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас ". 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР