От 1 януари 2023 г. таксиметровата услуга в София ще

...
От 1 януари 2023 г. таксиметровата услуга в София ще
Коментари Харесай

Пътуването с такси с 15% по-скъпо от 1 януари

От 1 януари 2023 година таксиметровата услуга в София ще нарастне с 15%. След развълнуван двучасов спор Столичният общински съвет утвърди отчет за установяване на минимални и оптимални цени на таксиметров транспорт на пасажери за един километър пробег на територията на Столична община за 2023 година, осведоми Българска телеграфна агенция.

Дискусията преди гласуването стартира общинският консултант от групата на " Демократична България " Веселин Калановски. Според него решението се взима под напън, откакто представители на таксиметровия отрасъл са заплашили, че „ ще дойдат да ни пребият със сопи “. Според него браншът принуждава СОС да узакони картел на пет-шест компании, който не разрешава да влизат нови играчи на пазара. Калановски изрече мнението, че няма потребност цените да се подвигат, тъй като ножицата сред минималната и оптималната цена е по-голяма от инфлацията, т.е. такситата и в този момент могат да си качат цени.

80% от такситата и в този момент карат на минимална цена, сподели неговият сътрудник от Демократична България Симеон Ставрев. От сектора са му обяснили, че в случай че една компания увеличи цената на услугата, другите автоматизирано ще й вземат клиентите, като ще возят на по-ниската цена.

Зафир Зарков, един от вносителите на отчета, уточни, че регламентът за цените на такситата е избран от закона и общините са задължени да се съобразят, като се произнасят един път годишно за цените.

„ Трудно може да се аргументира механичния отвод от ангажимент, който е избран със закон “, сподели Зарков. Той изясни, че таксиметровият отрасъл е пристигнал в СОС с искане за нарастване на цените с 20%, тъй че общината не се е съобразила механично с техните претенции. Зарков акцентира, че браншът е аргументирал настояването за нарастване с насъбраната инфлация, която за България е доста по-висока от междинната за Европейски Съюз.

Според ръководителят на СОС Георги Георгиевинфлацията в страната по данни на националната статистика е 20%, като действителната е доста по-висока.

„ Когато сме сезирани от отрасъл, който е подложен на повишаване на всички свързани с активността му разноски, не можем да му кажем да се оправя самичък “, съобщи Георгиев. Това, по думите му, е грижа за бизнес, който може да не оцелее “.

В разискването взе участие и общинският консултант от ГЕРБ-СДС Симеон Колев, който сподели, че " никой никого не задължава да употребява една или друга услуга, хората могат да употребяват градски превоз, да вървят пешком, да употребяват велосипед, всеки самичък избира по какъв начин да се придвижва ".

Колев сподели, че като дясно мислещ човек надълбоко има вяра, че не би трябвало да дефинираме каквито и да е минимални или оптимално цени, само че законът вменява на СОС подобен ангажимент и той би трябвало да бъде спазен.

Според Иво Божков от " Демократична България " изкуственото поддържане на високи минимални цени на таксиметровата услуга е мярка, която води до серпантина от повишение на цените. Свободният пазар би трябвало да ги дефинира, а не страната, съобщи той. Общинският съветник  обърна внимание и на различен проблем, а точно - чистотата в таксиметровите коли и тяхната техническа редовност. Според него таксиметровите компании могат да закупят нови ел. коли, с които да не замърсяват въздуха.

В последна сметка предлагането бе признато и настояванията на браншовите организации - Съюз такси, Национален съюз на превозвачите, Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, Асоциацията на таксиметровите синдикати в България, за актуализиране на избраните минимални и оптимални цени за таксиметров транспорт на пасажери за един километър пробег, са изпълнени, а митингите се приключват.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР