От 1 януари 2019 година заплатите на служителите в държавния

...
От 1 януари 2019 година заплатите на служителите в държавния
Коментари Харесай

Борисов: От 1 януари вдигаме заплатите в държавната администрация с 10%

От 1 януари 2019 година заплатите на чиновниците в държавния бранш ще бъдат увеличени с 10%, разгласи във Варна министър председателят Бойко Борисов, съобщи кореспондентът на БГНЕС от морския град.

Според министър-председателя „ на следващия ден въпросът ще бъде разискван на Министерски съвет “. Премиерът уточни, че въпросът за нарастване на заплатите в държавния бранш от следващата година е обсъждан от известно време с финансовия министър Владислав Горанов.

Могат да бъдат увеличени заплатите с 10% на целия бюджетен бранш, в това число и на публичните медии, посочи Борисов. „ Разчетите ни го разрешават. Дефицитите стартират, когато комунистите са на власт, а в този момент има бюджетен остатък “, уточни той.

БГНЕС напомня, че по-рано тази заран Горанов съобщи, че „ в случай че макропрогнозата, която сме изготвили за 2019 година не се промени трагично от някакви основни фактори, можем от 1 януари да увеличим приходите в бюджетната сфера с 10% ”. Той изрази убеденост, че „ бюджетът няма да завърши на недостиг ”. Но предизвести, че цените на някои лимитирани запаси, като природния газ, да вземем за пример, ще продължат да порастват в годините напред.

Горанов бе безапелационен, че няма да има понижаване на Данък добавена стойност във времето, в което той заема сегашния си пост. И означи, че по-ниската стойност на този данък не дава гаранция за спад на цените.

Финансовият министър разяснява и проблемите в опазването на здравето, що се отнася до финансирането на медицинските действия. „ Парите в опазването на здравето могат да бъдат увеличени единствено тогава, когато се даде отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата ”, съобщи Горанов. И разясни, че сега се разискват промени, съгласно които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лв. ще става посредством задействането на втора здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лв. на месец, изясни Горанов.

Днес, министър председателят Борисов е във Варна, където се срещна с националния тим по волейбол.

„ Инвестирахме над 350 милиона лв. в построяването и ремонтирането на спортни зали в страната. Средствата, които се дават за спорт и спортни уреди, са значими, с цел да се стимулират децата “, сподели Борисов.

Премиерът Борисов напомни, че в София и Пловдив е нямало нито една спортна зала, а във Варна залата е била пред срутване. „ Над 350 милиона са отпуснати за създаване на спортна инфраструктура в цялата страна. Положихме доста воля и в този момент имаме зали в София, Русе, Шумен, Сливен, Стара Загора. За да се стигне до тук, са нужни доста старания. Шефовете на международните асоциации са тук, олимпийския комитет “, съобщи още министър-председателят.

„ Единственото, което желая е - имайте поради, че ви гледат децата - ставате знаци и образец за подражателство и сте извънредно значими. В момента вършим три международни шампионати по едно и също време - по волейбол, художествена гимнастика и гребане “, съобщи министър председателят Бойко Борисов пред българските спортисти и им пожела триумф.

За провеждането на международно състезание по волейбол у нас Министерският съвет даде 500 000 $. Общата сума на изплатените от държавното управление средства за провеждането на шампионата в интервала 2016-2018 година е 5 000 000 $.

За ремонта на зала „ Конгресна “ в Двореца на спорта във Варна през 2015 година държавното управление отпусна 12 800 000 лв.. Тя разполага с 5100 седящи места и игрално поле с оптимален размер 45 м дължина и 26,5 м ширина, което разрешава да се организират международни и европейски шампионати. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР