От 1-ви януари Булгартрансгаз продължава да транспортира газ до Турция,

...
От 1-ви януари Булгартрансгаз продължава да транспортира газ до Турция,
Коментари Харесай

Булгартрансгаз продължава транспортирането на газ през Турция

От 1-ви януари " Булгартрансгаз " продължава да транспортира газ до Турция, изясни пред БНР изпълнителеният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

По думите му природният газ идва от Турция, минава през България и се връща назад в Турция - през " Турски поток " влиза в компресорна станция " Странджа ", на българска територия. " Ние го реверсираме и по съществуващия маршрут, по който досега доставяхме газ за Турция, го връщаме назад в Турция ", изясни Малинов.

Доставките на газ от Русия стават през новата входна точка - " Странджа 2 ", през Турция, изясни шефът на " Булгартрансгаз ". Според него с този план се постигала сигурност и икономическа целенасоченост, което ще рефлектира върху крайните цени.

" С смяната на точката на доставка се икономисват и транспортни разноски. През " Странджа 2 " газ получават и Северна Македония, и Гърция ", сподели Малинов.

" Считано от 1-ви януари липсва поток на природен газ по трансбалканския газопровод. Независимо от това нашата система е подготвена да поеме подобен поток, в случай че има нужда ", изясни Владимир Малинов.

" Реверсивният поток, част от концепцията за отвесния газов кулоар, към този момент е отворен и когато пазарът има интерес и пазарните равнища разрешават, може да се транспортира природен газ във всички направления ", добави Малинов.

Според него и след построяването на " Балкански поток " приходите на " Булгартрансгаз " ще се усилят няколко пъти. Това, което чакаме с реализацията в по-голям мащаб на " Балкански поток ", е приходът от транспорт на " Булгартрансгаз " да доближи към 400 млн. лв. на годишна база ".

От 1 януари на газовата борса са подписани осем покупко-продажби. Регистрирани са 14 ползватели. Малинов чака, че борсата ще докара освен до либерализация, само че и по-добри финансови и стопански условия. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР