От 1 октомври ще бъдат осъвременени пенсиите само свързани с

...
От 1 октомври ще бъдат осъвременени пенсиите само свързани с
Коментари Харесай

Иван Нейков посочи кои пенсии няма да бъдат осъвременени

От 1 октомври ще бъдат осъвременени пенсиите единствено свързани с труд. Има доста пенсии, които не са обвързани с трудовия принос на индивида и те няма да бъдат обновени. Това съобщи някогашният обществен министър Иван Нейков пред Българска национална телевизия.
" Идеята в началото е добра, т.е. да преодолеем това, което стана през годините. Поради бързото повишаване на заплатите на хората се стигна до обстановка, в която разликата сред остарели и нови пенсии е стотици левове за една и съща работа ", добави Нейков.

Според него от позиция на справедливостта, това решение внася повече правдивост, само че дружно с това ще има и отчаяние заради непрофесионалната връзка. Тъй като хората са останали с усещане, че всички пенсии ще бъдат увеличени. Уви, не е по този начин, посочи някогашният обществен.

Хората би трябвало да знаят, че самото актуализиране на пенсиите ще бъде направено служебно. Всеки един би трябвало да е спокоен, че ще бъде направена промяна, само че дали ще получи нарастване, е различен въпрос, акцентира Нейков.

От своя страна Христина Христова, която също е някогашен обществен министър, добави, че ще бъдат нараснали старите пенсии от 1 октомври. Ощетени пенсионери няма да има, само че може да има разочаровани, тъй като единствено 36% ще получат нарастване. Всяка една пенсия ще бъде преизчислена, само че при по-новите пенсии с по-високи междинни осигурителни приходи, няма да има нарастване, изясни Христова.

Идеята и задачата е позитивна, само че методиката се отличава от главния застрахователен принцип - пенсиите да бъдат в сходство с неговия застрахователен принос, акцентира Христова.

Според нея инфлацията към този момент е изяла актуализирането на пенсиите. Трябва да се търсят управнически решения за повишение на пенсионната система, настоя Христова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР