От 1 октомври пенсиите ще бъдат преизчислени по нов механизъм.

...
От 1 октомври пенсиите ще бъдат преизчислени по нов механизъм.
Коментари Харесай

Кои пенсионери ще получат увеличение от 1 октомври?


От 1 октомври пенсиите ще бъдат преизчислени по нов механизъм. Увеличени ще има за по-старите пенсии, защото при тях осъвременяването е за повече години. Очаква се междинната пенсия да нарасне с близо 8% по отношение на юли.

„ Целта на корекцията е да се реши по какъв начин да бъде преодоляно изоставането на старите пенсии. Хора, които са правили една и съща работа, само че са се пенсионирали по друго време, получават разнообразни пенсии и то със стотици левове. Тази разлика идва от бързото повишаване на приходите и поради многото политически корекции на пенсиите през годините “, сподели в изявление за БНР общественият специалист и някогашен обществен министър Иван Нейков.

Той подсети, че ще бъдат преизчислени пенсиите, отпуснати до 1 януари 2022 година и няма да бъдат поправени пенсиите, които не са от трудова активност. Всичко ще бъде направено по длъжностен път.

„ Първо ще се пресметна базовата пенсия на индивида и ще се дефинира неин размер, насочен към 2008 година, т.е., хората, които са пенсионирани преди 2008 година ще имат ново преизчисляване на пенсията. След това – за всяка една година след 2008 година базовият размер ще бъде поправен според от размера на инфлацията през настоящата година или според от размера на повишаване на междинния застрахователен приход. Ще бъде вземан поради по-изгодният коефициент за индивида. Така до 2022 година с струпване ще бъде избран новият размер. Хората, които са се пенсионирали след 2008 година, ще получат осъвременяване от годината, в която са се пенсионирали “, изясни специалистът.

Нейков акцентира, че всички хора с минимална пенсия, а това са 45% от всички пенсионери, няма да получат нарастване. „ Ако се пресметна пенсията им по отношение на техния принос, то тя ще бъде доста по-ниска от минималната, която вземат сега. Тъй като минималният размер беше увеличаван политически “, посочи той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР