От 1 октомври Банката на Русия значително затегна изискванията за

...
От 1 октомври Банката на Русия значително затегна изискванията за
Коментари Харесай

Москва затегна правилата за взимане на кредити

От 1 октомври Банката на Русия доста стегна условията за кредитиране на руснаците, написа " Комсомолска Правда. Целта е да се стабилизира курса на сриващата се рубла.

Става дума освен за потребителски заеми, само че и за други банкови артикули, в това число ипотечни. В последния случай регулаторът усили наградите върху коефициентите на риск за ипотечните заеми.

Мярката е ориентирана към ограничение на рисковете на кредитополучателите и банките.

По-рано Централната банка на Руската федерация „ откри награди за заеми за финансиране на DDU (финансиране по съглашение за дялово участие) с първична вноска под 30% и за заеми за приключено жилище с първична вноска под 15%, само че въздействието им върху натрупването на опасности в една ипотека се оказа незадоволително ”. Самата първична вноска е увеличена на 20%.

При потребителските заеми бяха затегнати изискванията за приемане на заеми за кредитополучатели с огромно дългово натоварване.

Става дума за хора, чиито междинни месечни вноски по всички заеми надвишават 80% от междинния им месечен приход.

По този метод приемането на заем в Русия става доста по-трудно.

Според специалистите по този начин регулаторът се бори с дълговата тежест на популацията и инфлацията. 

Някога в Русия се обръщаше огромно внимание на осъществяването на индикаторите на националния план „ Жилища и градска среда “, където особено място заемаха насоките за увеличение на размера на строителството и съществуването на ипотеки.

Ще бъде ли допустимо да се осъществят концепциите на този план при горните условия и дали приказваме за възстановяване на изискванията на живот в изискванията на неспособност за приемане на заем, да вземем за пример за ремонт или даже изтегляне на самата ипотека.

Не всички анализатори бият паника към този момент, като означават възходящо търсене през лятото, предшестващи идните есенни промени и очаквайки по-нататъшно нарастване на ставките.

„ В момента продължава да има скок на интензивността на пазара заради обстоятелството, че купувачите бързат да купуват недвижими парцели, употребявайки към този момент утвърдени заеми със остарели, по-ниски лихви. Срокът на годност на утвържденията е приблизително към 3 месеца “, споделя Елена Петропавловская, началник на аналитичния център на RBI Group.

Според Едуард Самигулин, шеф по развиването на групата компании Zhiloy Kvartal, август е посочил нарастване на размера и значително това неспокойствие е породено от внезапното нарастване на главния % от Централната банка от 8,5% на 12%.

„ Видяхме сходен скок в продажбите при започване на септември, когато беше решено да се усили прагът на минималната първична вноска от 15 на 20% “, добави той.

В по-голямата си част през този интервал са сключили покупко-продажби хора с към този момент утвърдени ипотеки или такива, които са ускорили, с цел да имат време да получат ипотека при старите, по-изгодни условия.

Искандер Юсупов, заместник-генерален шеф на строителната компания Unistroy, счита, че е евентуално да се случи нарастване на ставките. Той счита, че към този момент ограниченията, подхванати от Централната банка за подсилване на обменния курс на рублата, не работят.

Следователно е допустимо в допълнение нарастване на главния %.

На сходно мнение е и Александър Андрианов, първи вицепрезидент на GloraX. „ През последните два месеца видяхме както планувани, по този начин и непланирани нараствания на главния %, само че тези ограничения не доведоха до стремежи резултат - стабилизиране на обменния курс на рублата.

Ето за какво считаме, че вероятността за повишение на главния % в бъдеще остава.

Следователно не можем да изключим нарастване на лихвите по главните ипотечни артикули “, споделя специалистът.

По този метод, съгласно редица специалисти, от една страна, Банката на Русия приказва за претоварване с задължения, въпреки това, предизвика хората да теглят по-бързо ипотечни заеми, които вземат решения доста по-бързо заради опасения от възходящи лихви и такси, предлагани от банките.

В такива условия банките не могат да поддържат невисок лихвен %, защото главният лихвен % се движи към напредък.

„ Банките към този момент реагираха на новината за повишението на главния %, като анулираха спомагателните отстъпки за бързо подписване на договорка, електронна регистрация и така нататък

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР