От 1 март в Кипър влиза в сила конвенцията на

...
От 1 март в Кипър влиза в сила конвенцията на
Коментари Харесай

От 1 март в Кипър влиза в сила Истанбулската конвенция

От 1 март в Кипър влиза в действие конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, станала известна като Истанбулската спогодба, която страната ратифицира през ноември предходната година, заяви БНР.

Кипър подписа конвенцията през 2015 година и в идващите години тя беше обширно обсъждана с неправителствени организации, женски придвижвания, комисаря за тъждество сред половете, политическите партии и бе реализиран консенсус за нейната ратификация като скъп инструмент за попречване и битка с насилието против дами по изчерпателен метод.

През предходната година даже главата на извънредно авторитетната Кипърска черква архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори и водачите на другите религиозни вероизповедания в страната за първи път излязоха със взаимно изказване, осъждащо всички форми на принуждение против дамите и девойките.

Кипър имаше три запаси по конвенцията. Те се отнасяха до компенсацията за жертвите на принуждение, което води до високи разноски, до компетентността на кипърските съдилища да преглеждат каузи, които се организират в други страни или от некипърски жители, и до условието за режим на престояване на жертвите.

В осъществяване на уговорките си по конвенцията държавното управление на Кипър обезпечава финансиране от бюджета и от европейски фондове за активността на Асоциацията за попречване и работа със случаите на принуждение в фамилията, която ръководи горещата телефонна линия за жертви на принуждение. През предходната година нейните специалисти са работили по 1680 случая.

През януари тази година в Никозия в съдействие с неправителствена организация бе открит и първият "Дом на детето ", който ще обезпечава поддръжка - психическа, обществена, здравна, полицейска, на полово измъчвани деца в Кипър и техните фамилии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР