От 1 февруари кръвните проби в лабораториятa на ВМА работят

...
От 1 февруари кръвните проби в лабораториятa на ВМА работят
Коментари Харесай

Фалшиво положителен тест за дрога след употребата на паста за зъби

От 1 февруари кръвните проби в лабораториятa на ВМА работят на 24-часов режим. Очакванията са, че по този начин водачите ще получават книжките си при негативни резултати два пъти по-бързо.

Чакащите сега са 980. А за цялата 2023 година са направени общо 1853 от пробите на водачи.

Оказва се, с изключение на към този момент познатите медикаменти, чиито банкет, води до подправено позитивен тест за опиати, това може да се случи и след приложимост на паста за зъби.

Вече повече от три месеца Ангел Зайков е без шофьорска брошура. При рутинна инспекция теста му за опиати излиза позитивен и той е арестуван. Още тогава е сигурен, че резултатът е сбъркан.

" В 5:20 на път за работа ме стопира полиция за рутинна инспекция, помолиха ме да сляза, с цел да създадем проба за алкохол и накортици. Понеже съм убеден в себе си се съгласих. Направихме теста за алкохол - той излезе негативен, направиха теста за опиати, сложиха го в машината и за мое удивление - светна за бензодиазепини. След това желаех кръв, тъй като аз не бях склонен с резултата, закараха ме във ВМА, взеха ми кръв, а по-късно ме задържаха за 24 часа ", описа Ангел Зайков.

На първия ден след задържането си прави кръвен тест в частна лаборатория. След по-малко от 24 часа теста излиза отрицателен. Тогава стартира да търси повода за резултата при инспекцията. Прави опит с проби в домашни условия и се оказва, че този тип реагира на паста за зъби.

" Основно хората си мият зъбите заран и по тази причина взех решение да си поръчам три теста DrugCheck 3000. Направих един преди да си измия зъбите, които беше негативен. Измих си зъбите и 20 минути по-късно си направих втория и той светна тъкмо за бензодиазепини ", изясни Ангел Зайков.

Във ВМА предпочитано се изследват пробите за амфетамин и бензодиазепини, защото при тях е максимален процентът на подправено позитивни резултати. Според химици, използването на капки за нос, обезболяващи или паста за зъби може да покаже позитивен резултат поради несъмнено вещество.

" Може някоя съставна част от паста за зъби да реагира на безнодиазепан, само че не е изписано в съответната паста за зъби,но има други сходни случаи. Например има капки за нос, които съдържат ефедрин и този ефедрин на полеви проби може да излезе позитивен на амфетамини. Обезболяващи, които съдържат кодеин фосват те могат да излязат позитивни на хероин ", съобщи Мартин Недялков - лекар по химия в Българска академия на науките.

И до момента в който казусът с неточността на тестванията продължава, то обработката на кръвните проби в лабораторията на ВМА от този месец работи на 24-часов режим. Според специалисти, по този начин чакането ще се понижи на половина.

" Много по-бързо ще се обработват кръвните проби за приложимост за опиати, което ще докара до това хората да не чакат толкоз доста ", счита Тенчо Тенев - Съветник по сигурност на пътя към Министерски съвет.

Заради подправено позитивен тест Иван Иванов също остава без книжна за повече от 9 месеца. В неговия случай с изключение на проблем с достоверността на теста, подобен има и с връщането на книжката. Оказва се, че препредаването на информация сред обособените институции им лишава месеци.

" На осмия месец към този момент се обърнах към юрист, той отиде в прокуратурата и попита какво се случва с моят проблем.Тогава прокуратурата му даде сведения,че те още на 4-тия месец са излезли резултатите и са пратени в кат, негативни естествено.Отидох в Кат и най-прилично заявих,че би трябвало да ми бъде върнат документа, служителката по не знам какви аргументи би трябвало да ми откаже и в системата не й излизало ", споделя Иван Иванов - водач.

И до момента в който Ангел и Иван към този момент знаят какви са аргументите са подправено позитивния им тест, то в други случаи то е в резултат на неправилното предпазване на самите проби.

" Ако някъде са поставени на задния прозорец на автомобила, нагрява ги слънчевата светлина тогавва имаме дребна възможност те да не покажат верния резултат, защото не са съхранявани вярно, само че това е доста дребен % ", сподели Тенчо Тенев.

Според специалистите работа и на полицията ще се улесни, в случай че всички лаборатории в страната преминат на 24-часов режим.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР