От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати

...
От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати
Коментари Харесай

Европейските сертификати за завършен ваксинационен курс ще са валидни 270 дни от 1 февруари

От 1 февруари 2022 година всички издадени европейски зелени документи за приключен имунизационен курс ще бъдат със период на годност от 270 дни от датата на последната сложена доза. Промяната се постанова поради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 година, с което се уточняват периодите на годност на документите и се вкарват единни правила за страните от Европейски Съюз. Промяната обгръща издадените документи за приключен имунизационен курс както с еднодозовите, по този начин и за двудозовите ваксини, които са утвърдени от Европейската организация по медикаментите (ЕМА).

Издадените до този миг европейски зелени документи за приключен имунизационен курс против COVID-19 ще продължат да работят на територията на Европейски Съюз с новите периоди, без да се постанова тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през основаните за задачата мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България формалният валидатор е Коронавирус CHECK BG.

Европейската комисия одобри нови правила и за обозначаването на бустерна доза при имунизация с еднодозовата ваксина на Janssen. Съгласно новите условия бустерната доза ще бъде обозначена като „ 2/1 “ в цифровия документ, което постанова документите да бъдат преиздадени. До този миг са генерирани близо 22 хиляди документа за бустерна доза на Janssen. Всички жители, които са имунизирани с еднодозовата ваксина и по-късно са поставили бустерна доза, могат да изтеглят европейския документ по новия пример от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc след 1 февруари 2022 година Те би трябвало да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предходния документ.

До този миг са генерирани общо над 1.970 млн. документа за приключен имунизационен цикъл с позволените от ЕМА ваксини. От тях близо 1.5 млн. документа са за имунизация с двудозова ваксина. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР