От 1 август процесите в болничната помощ ще бъдат дигитализирани,

...
От 1 август процесите в болничната помощ ще бъдат дигитализирани,
Коментари Харесай

Сербезова: Въвеждаме електронни направления и епикризи от 1 август

От 1 август процесите в болничната помощ ще бъдат цифровизирани, т.е. направлението за хоспитализация ще бъде електронно, а с него и епикризата на пациента .

Това стана ясно конференция по отношение на настоящата реализация и идното развиване на електронното опазване на здравето у нас .

За миналите 6 месеца са въведени 15 електронни административни услуги в Националната здравно-информационна система (НЗИС). За това заяви министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по време на конференцията.

" Това е облекчение освен за изпълнителите на здравна помощ, за НЗОК и за министерството, само че най-много за хората. Пациентът към този момент е деен участник в процеса, т.е. – инспектор на прозрачността в здравната ни система, тъй като като пациенти към този момент можем да виждаме какво се случва с нас в системата – да наблюдаваме какви медикаменти ни изписват, какви прегледи и проучвания са ни назначени и осъществени, като в същото време с помощта на дигитализацията към този момент не е належащо да обикаляме от експерт на експерт с цялата си здравна документи. “

Сербезова беше безапелационна, че електронното опазване на здравето е основна промяна , въз основа на която процесите в системата могат да бъдат ръководени по-адекватно – въз основата на действителни данни, количествени и качествени индикатори.

Министърът на опазването на здравето добави още: Дигитализацията е инструмент, който прави допустимо извеждането на българското опазването на здравето „ на ярко “. Електронните данни ще ни оказват помощ за осъществяването на справедливи разбори, а това на собствен ред ще разреши вярното надграждане, обмисляне и доусъвършенстване на системата по метод, по който тя удовлетворява всички нас. "

Сербезова уточни, че добавена стойност от дигитализацията в бранша ще бъде и по-ефективното ръководство на освободените запаси, в това число и финансови . По този метод, по думите ѝ, ще бъдат прекратени и редица нерегламентирани практики.

През последните няколко месеца беше осъществена тиха гражданска война в нашето опазване на здравето , а точно действителното въвеждане на електронното опазване на здравето и дигитализацията. За здраве страната, като обществен запас, годишно разходва към 7 милиарда лева Въпреки това досега тези средства „ не бяха обхванати “ от електронното опазване на здравето “, означи от своя страна началникът на кабинета и ръководител на Народно събрание на НЗОК доцент Васил Пандов .

Той напомни, че: „ От 1 юни всички прегледи на пациенти при ОПЛ и експерти в извънболничната помощ се подават в НЗИС. От 1 август и процесите в болничната помощ ще бъдат цифровизирани, т.е. направлението за хоспитализация към този момент ще бъде електронно, а с него и епикризата на пациента. Ще бъде ясно в кои болнични структури, какъв брой пациента, с какви диагнози и по кое време са постъпили и изписани. По този метод ще се прекрати обикалянето на колите за спешна помощ в търсене на свободни болнични кревати. "

На база постигнатото и идното по повод построяването на НЗИС ще могат да се правят всевъзможни детайлни разбори - като да вземем за пример кои са най-честите болести в популацията, кои са най-често назначаваните проучвания, най-често съществуващите съпътстващи болести и така нататък , уточни доцент Пандов. Той сподели, че към този момент е направен план на нормативен акт, с който се регламентират структурата на НЗИС, равнищата на достъп до данни, методът на идентификация на лицата, както и цялата правна рамка на системата.

В рамките на конференцията здравният министър заяви, че от месец юни до месец декември предстоят още:
въвеждането на електронната хоспитализация;на електронното подаване на информация за дейностите, осъществени в ЛЗБП;надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на настоящата година;въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти;обхващане на денталната помощ от страна на НЗИС;както и въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи медикаменти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР