От 1 април хората, които сами внасят задължителните си здравни

...
От 1 април хората, които сами внасят задължителните си здравни
Коментари Харесай

Вижте с колко скача вноската за здраве на безработните от април


От 1 април хората, които сами внасят наложителните си здравни вноски (например, трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната, и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване, дължат месечно по 28,40 лв., оповестява Национална агенция за приходите, съобщи Българска телеграфна агенция.

От идващия месец ще бъде повишен минималният месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица, като той към този момент е 710 лева

Според Закона за здравното обезпечаване неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се лица.

Така здравноосигурителната вноска за тях се пресмята в размер на 8% върху месечен застрахователен приход, не по-малко от 355 лева и не повече от 3400 лева месечно.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25 число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят, припомнят от Национална агенция за приходите. Здравната вноска за месец април 2022 година би трябвало да се внесе най-късно до 25 май 2022 година

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР