От 01 юли 2024 г. започва приемът на заявления-декларации за

...
От 01 юли 2024 г. започва приемът на заявления-декларации за
Коментари Харесай

Наближава срокът за подаване на заявления за помощите за отопление – вижте критериите, на които трябва да отговаряте

От 01 юли 2024 година стартира приемът на заявления-декларации за разпределяне на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2024/2025 година, оповестяват от Агенцията за обществено подкрепяне.

Заявленията могат да се подават до 31 октомври на място в дирекциите " Социално подкрепяне “ (ДСП) или в особено проведени за задачата приемни, посредством Системата за несъмнено електронно връчване, както и посредством лицензиран пощенски оператор, в това число посредством електронна административна услуга.

Заявлението-декларация може да бъде изпратено и на електронната поща на Държавно стопанско предприятие, като пример на същото може да бъде изтеглен от електронната страница на АСП, графа " Социално подкрепяне “ - " Социални помощи “ - https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti 

След евакуиране на заявката, то следва да бъде попълнено, подписано, сканирано и изпратено като атачмънт с нужните удостоверителни документи. Размерът на електронно известие не би трябвало да надвишава 10 МВ. Информация за за връзка с Държавно стопанско предприятие може да намерите на следния електронен адрес: https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi.

Целевата помощ се отпуска за интервал от пет месеца - 1 ноември 2024 година до 31 март 2025 година

Размерът на целевата помощ се дефинира годишно със заповед на министъра на труда и обществената политика, съгласно измененията в цените на електрическата енергия за битов консуматор. Със заповед на министъра на труда и обществената политика се дефинира и корекционния коефициент, с който се понижава размерът на пенсиите, избрани след 01.07.2008 година

Право на целева помощ за отопление имат лица и фамилии, чийто средномесечен приход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявление-декларацията, е по-нисък или еднакъв на самостоятелно избран диференциран приход за отопление.

За да получат помощ за отопление, безработните лица в трудоспособна възраст наложително би трябвало да са регистрирани в дирекциите " Бюро по труда “ минимум 3 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в образования.

Целевата помощ за отопление се отпуска, в случай че лицата или фамилиите дават отговор на следните спомагателни условия:

-  населяваното от тях лично жилище да е единствено;

 -  да не реализират активност като еднолични търговци и да нямат присъединяване в капитала на комерсиално дружество;

 - да нямат вземания, приходи от движимо или недвижимо имущество, влогове, дялови участия и скъпи бумаги, чиято обща стойност за обособеното лице или за всеки един от членовете на фамилията да надвишава линията на беднотия за съответната година (за 2024 година - 526,00 лева.), като се изключи боновете или акциите от всеобщата приватизация;

- да нямат подписан контракт за даване на благосъстоятелност против обвързване за прехрана и/или гледане; това условие не се ползва в случаите, когато поелите отговорности за прехрана и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;

- да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски парцел и/или идеални елементи от тях против възнаграждение или посредством даряване през последните 2 години, като общата стойност на покупко-продажбите не би трябвало да надвишава 3 787,20 лева (24-кратния размер на основата за подкрепяне, която за 2024 година е в размер на 157,80 лева.).

В период до 20 дни от подаването на заявлението-декларация обществен служащ прави обществена анкета и изготвя обществен отчет, а в 7-дневен период от правенето му шефът на Държавно стопанско предприятие или упълномощено от него лице издава заповед за разпределяне или отвод за разпределяне на помощта.

Целевата помощ за отопление се дава, както следва:

При отопление с топлоенергия, електрическа енергия и природен газ – в пари на правоимащото лице или семейство, съгласно декларирания метод на погашение

При отопление с твърдо гориво:

- В пари на правоимащото лице или семейство, съгласно декларирания метод на погашение

- На търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката – при категорично отразено в заявлението-декларация предпочитание от страна на лицето или фамилията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР