От 00.00 часа на 28 април започва електронното гласуване за

...
От 00.00 часа на 28 април започва електронното гласуване за
Коментари Харесай

Избират с електронно гласуване първия Съвет за развитие на гражданското общество

От 00.00 часа на 28 април стартира електронното гласоподаване за избирането на първия в България Съвет за развиване на гражданското общество. Гласуването ще се извърши посредством уеб-базираната електронна платформа на адрес https://voting.government.bg/ в границите на 10 работни дни. Крайният период за подаването на глас е 23.59 часа на 13 май 2020 година
Неправителствените организации с нестопанска цел в социална изгода, чиято регистрация за присъединяване в процедурата за избор е утвърдена от комисията, са 379. От записалите се като кандидат-членове на Съвета цивилен организации комисията е одобрила 123. Гласоподавателите ще могат да упражнят електронен избор посредством платформата за 14 организации, в това число за себе си.
Съветът за развиване на гражданското общество ще е съвещателен орган към Министерския съвет за създаване и осъществяване на политики за поддръжка на развиването на гражданското общество. Той ще дава мнения по актове и документи, които се отнасят до активността на гражданските организации, и ще координира осъществяването на Стратегията за поддръжка на развиването на гражданските организации. Ще прави обзор на потребностите, проблемите и резултатите на гражданските организации, ще дефинира целите, разпоредбите и процедурите за систематизиране на обществени средства за финансова поддръжка на планове с публично значение.
Информация за стадиите на изборната процедура ще се разгласява на Портала за публични съвещания – www.strategy.bg и на Информационния портал за Неправителствени организации в България – https://www.ngobg.info.
Припомняме, че преди няколко години бяха признати промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Неправителствените организации сами ще разпределят финансирането, което идва от страната за активността им. Това взеха решение депутатите с приемане на второ четене на ремонти в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Досега страната решаваше по свое убеждение по какъв начин да разпредели отделените от хазната средства. До 2015 година действаше и тактика за поддръжка за развиването на гражданските организации. Тя предвиждаше 10% от общия размер на дотацията, да се разпределят сред гражданските организации посредством конкурс, като се даде опция и на по-малките да развиват активност. Стратегията обаче по този начин и не беше спазена.
Новите текстове плануват да се сътвори Съвет за развиване на гражданското общество към Министерския съвет, в който ще влизат представители на НПО-тата и който ще дефинира целите и ще преценя към кои планове с публично значение ще отиват държавните пари. По този метод гражданският бранш ще може да води директен разговор с страната по своите проблеми и цели, считат вносителите. Звеното ще се състои от общо 15 членове и ще се ръководи от вицепремиер, който обаче няма да има глас при вземането на решения.  Става въпрос за разпределението на към 1 млн. лева, колкото всяка година приблизително отиват от страната за финансиране на НПО-тата. Конкретната сума се залага всяка година в държавния бюджет.
Вижте още:
Парламентът одобри дефинитивни промени в Закона за комерсиалния регистър
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР