Освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от Висшия съдебен съвет

...
Освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Прокуратурата е най-голямата кутия на Пандора в България. Отворихме я – разбягаха се змии и гущери

Освобождаването на основния прокурор Иван Гешев от Висшия правосъден съвет (ВСС) е горчива наслада. Не единствено тъй като той въобще не трябваше да бъде избиран на този пост и тези, които го избраха, в този момент го смъкнаха. А тъй като уволнението се случи „ по втория метод “ – не по силата на правото, а поради политическия интерес. И тъй като уволнението му е належащо, само че не задоволително изискване за цялостна наслада. Достатъчното изискване е да няма след него други гешевци и други правосъдни кадровици, които да се въртят на 180 градуса, съгласно конюнктурата.

Гешев се еманципира от довчерашните си кукловоди, стреляйки против тях с размразени каузи и претенции на имунитети. Но тъкмо това може да се окаже перилния препарат, който да ги изпере. Както видя и един от „ претърпелите катарзис “ прокурори, обърнали се против него, с реваншизма и сринатия си докрай престиж той може единствено да помогне на отбраната на кукловодите в съда, в случай че те въобще стигнат до съд.
Политическият състезател Гешев в атака за оцеляване
Реваншисткият Гешев се трансформира в политически състезател и дотук спомогна за съставянето на държавното управление, като с обвиняванията си сложи в ъгъла ГЕРБ да поддържат втория мандат на ПП-ДБ. Сега обаче поисканите от него имунитети са в прочут смисъл общо задължение за управническата коалиция непредпазливо. Тя готви комисия, която да прегледа поисканите от него имунитети на 6 депутати, само че най-важният е на Бойко Борисов, останалите са едвам не наподобява, че той се цели единствено в някогашната ръководеща партия. Комисията евентуално ще изследва над месец настояванията – по седмица на случай, само че през това време Гешев може да е още основен прокурор. Всичко зависи от това по кое време президентът Румен Радев ще издаде указа за освобождението му, едвам с който свалянето му от поста ще стане реалност.

Президентът може да протака, като изчаква решения на Конституционния съд. Гешев се пази с две претенции пред съда, за които още не е решено дали въобще ще бъдат позволени за разглеждане. Едното е за пониженото от Народното събрание при започване на месеца болшинство за освобождението му – от 17 на 13 гласа (той бе освободен от Висш съдебен съвет с 16 гласа). Гешев нападна неравнопоставеността си по отношение на другите „ двама огромни “ – шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, чието освобождение остава със 17 гласа и е прекомерно евентуално съдът да допусне делото за разглеждане, а до момента в който го прегледа всъщност, може да мине лятото, в което все-още-главният прокурор да се вихри на воля.

Другата рекламация на Гешев – че Висш съдебен съвет е с изминал мандат още предходната есен и решението за освобождението му е нелегитимно, най-вероятно ще бъде отхвърлена от съда. Защото преди половин година по изцяло подобен проблем – за изтеклия мандат на Инспектората на Висш съдебен съвет, Конституционен съд се произнесе, че инспекторите остават с пълномощията си до избора на нови.

Остава и разновидността президентът да удължи службата на Гешев, като върне стимулирано искане до Висш съдебен съвет да преразгледа решението си за предварителното му освобождение. Но съветът може с ново гласоподаване да удостовери решението си и тогава към този момент Радев няма да има учредения нито да откаже да подпише, нито да бави указа.
Играта на президента с освобождението
Въпросът е: какъв би бил ползата на президента да се впусне в игра по спасяването на разжалвания Гешев. Едната би могла да бъде да държи ГЕРБ в сутерен и оттова да клати цялата управническа коалиция, макар че ГЕРБ се държат леко сериозно, само че очебийно уважително към него. Президентът е опасност за ГЕРБ на локалния избор наесен с готвени свои протежета за кметове в „ градове на ГЕРБ “, в това число с претенденти някогашни „ гербери “. В негов интерес е също да завоюва съдружник в лицето на Гешев, който, в случай че въпреки всичко бъде дефинитивно освободен, получава и президентски трамплин за възможна своя партия.

С сходна игра обаче Радев рискува да сътвори мотивация и у ГЕРБ за импийчмънт, както и още едно съображение за митинги под прозорците си – с изключение на путинист, към този момент ще е и гешевист. Затова най-разумната за него тактика на отсрочване на указа за Гешев е да заложи само на изчакване на вероятно дело в Конституционен съд за неравното отнасяне на основния прокурор с шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, с цел да гони възпитание – президентът е пазител на конституционния ред.
Може ли скоро да има нов основен прокурор
Ако въпреки всичко президентът издаде указа за освобождението на Гешев в рационален период даже и без да чака конституционни каузи, тогава изниква въпросът дали този делегитимиран (те си го избраха, те си го свалиха) и с изминал мандат Висш съдебен съвет ще понечи да избере нов основен прокурор. Но до момента в който Конституционен съд не се произнесе по равнопоставеността на „ тримата огромни “, Висш съдебен съвет не може да избере нов основен прокурор още веднъж с най-малко 13 гласа, без да рискува вотът да се окаже изопачен.

Ако пък се чака новият основен прокурор да бъде определен от нов Висш съдебен съвет, то за попълването на парламентарната квота в него са нужни 160 гласа, което, в случай че не е на класическия партиен принцип – трима от моите, двама от твоите и прочие, ще е толкоз мъчно, колкото и намирането на единодушие за конституционна промяна на прокуратурата.

Така че Гешев може мъчно да падне дефинитивно, мъчно ще е и да се обезпечи негов правоприемник. Прокуратурата в действителност е най-голямата кутия на Пандора в България. Отворихме я – разбягаха се змии и гущери. Ако я затворим – може вътре да е единствено вярата.

Коментарът е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР