Освен работници от Молдова и Украйна, български работодатели ще могат

...
Освен работници от Молдова и Украйна, български работодатели ще могат
Коментари Харесай

Отвориха трудовия пазар между България и Грузия

Освен служащи от Молдова и Украйна, български работодатели ще могат да внасят наемници и от Грузия. Българи също ще имат право да вадят прехраната си в някогашната руска република. Това е допустимо, откакто България и Грузия подписаха Спогодба за контролиране на трудовата миграция.

Разпоредбите регламентират наемането на грузински служащи у нас и на българи в Грузия за интервал до една година с опция за следващо разрешаване на престояване за общ период до три години. Урежда се и обменът на сезонни фрагменти за интервал до девет месеца годишно.

Влизането, пребиваването и заетостта на жители на България и Грузия ще се регламентират от националното законодателство на приемащата страна. Наетите служащи могат да бъдат придружавани от членове на техните фамилии.

Наетите по Спогодбата служащи ще имат същите трудови права и отговорности и отбрана на работното място, които са в действие за локалните служащи. Тяхното заплащане и изискванията на труд ще се дефинират самостоятелно в подписаните трудови контракти. Потенциалните служащи ще бъдат осведомени на родния си език за изискванията на труд, престояване, жилищно настаняване и завръщане.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР